EU-lande enige om at øge bistand til u-lande

I stilhed enedes de 15 EU-lande torsdag om et omstridt kompromis, der betyder, at EU gradvist skal øge sin ulandsbistand frem til 2006.

Til den tid skal de 15 medlemslande ifølge aftalen hver især yde bistand for mindst 0,33 procent af deres bruttonationalprodukt (BNP).

Det betyder, at EU-landenes samlede gennemsnit for udviklingsbistand bliver 0,39 pct., da nogle lande betaler mere end 0,33 pct.

Dermed vil EU-landene stadig være langt fra FN's målsætning om, at alle rige lande skal give bistandshjælp for mindst 0,7 procent af BNP, men EU-aftalen er en beskeden forbedring i forhold til de europæiske landes nuværende bidrag.

Aftalen er EU's udspil til FN's bistandskonference i Monterrey i Mexico i den kommende uge, og der var til det sidste usikkerhed om enigheden i EU. Mens Tyskland har været imod målsætningen om at hæve bistanden, var især Sverige og Holland af den opfattelse, at kompromisforslaget fra EU's bistandskommissær, Poul Nielson, var alt for slapt.

Den spanske regering, der er EU-formand, løste striden ved at sætte en frist torsdag. Hvis ingen lande var kommet med indvendinger inden da, var aftalen en kendsgerning. Den såkaldte tavshedsprocedure fik succes - ingen lande blokerede for aftalen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen