Ofrene for 11. september mindet i USA

Seks måneder efter terrorangrebene mod USA den 11. september mindedes amerikanerne mandag igen de over 3000 ofre for udåden.

Kl. 08.46 lokal tid - præcis et halvt år efter, at det første fly bragede ind i World Trade Centers ene tårn på Manhattan i New York - sænkede der sig en dyster tavshed over det, der nu kun går under navnet Ground Zero, da amerikanerne holdt et minuts stilhed til minde om ofrene.

Mere end 1000 mennesker samlet foran Det Hvide Hus, hvor halvårsdagen for terrorist-angrebene ved Pentagon og World Trade Center blev mindet. Foto: AP

Efter en kort tale, der blev holdt af New Yorks religiøse overhoveder og byens ny borgmester, Michael Blomberg, blev der holdt endnu et minuts stilhed for de menneskeliv, der gik tabt, da det andet fly ramte World Trade Centers andet tårn kl. 09.03 den 11. september i fjor.

Senere mandag vil der blive afviklet en storstilet mindehøjtidelighed i Det Hvide Hus i Washington, hvortil alle medlemmer af Kongressen, hundreder af udenlandske diplomater og fremtrædende personligheder, samt slægtninge til ofrene er blevet inviteret.

Samtidig er der planlagt et visuelt drama, når to enorme fantomtårne af lys, der skal forestille de nu ikke længere eksisterende World Trade Center tårne, oplyser himlen over Manhattan fra mandag aften og de følgende 32 aftener i træk.

I Washington er der planlagt kransenedlæggelse ved det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, hvor 189 mennesker blev dræbt, da et trejde fly bragede ind i bygningen ligeledes 11. september.

USA's præsident, George Bush, markerede mandag dagen ved at opfordre lande, der huser militante med forbindelse til den terrormistænkte saudiaraber Osama bin Ladens al-Qaeda terrornetværk til at hjælpe med til at "fjerne de terroristiske parasitter". Han advarede samtidig Yemen om, at det kan blive et nyt Afghanistan.

Politifolk fra New York holder ét minuts stilhed for at mindes de tragiske begivenheder 11. september 2001. Foto: AP

- Enhver terrorist skal leve som en international fredløs uden noget sted at slå sig ned, intet sted at gemme sig, ingen regering at gemme sig bag - end ikke et sikkert sted at sove, sagde Bush.

Bush sagde videre, at USA aktivt hjælper regeringerne i Filippinerne, Georgien og Yemen med at dæmme op for terrortruslen ved at slå ned på militante med forbindelser til al-Qaeda netværket. Bush sagde, at særlig Yemen er sårbar.

- I Yemen arbejder vi på at forhindre et nyt Afghanistan, sagde Bush.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen