Sydafrikanske observatører nægtet adgang til Zimbabwe

Endnu et hold udenlandske valgobservatører er blevet smidt ud af Zimbabwe. Tirsdag måtte 23 NGO'ere fra Sydafrika rejse hjem efter, at deres 48-timers visum løb ud. En af observatørerne, Mark Weinberg, havde hårde ord mod både sin egen og Zimbabwes regering.

- Det faktum, at vores regering gjorde så lidt for at fremme vores interesser understreger et problem i regionen. Både den sydafrikanske og den zimbabwiske regering sender et meget tydeligt signal om, at der ikke er plads til, at den borgerlige del af samfundet holder øje med valget, sagde Mark Weinberg.

Han repræsenterer organisationen SANGOCO, der er en paraplyorganisation for menneskerettigheder i Sydafrika. SANGOCO bliver opfattet som tæt forbundet med det regerende parti i Sydafrika, African National Congress. Ifølge Weinberg havde gruppen af observatører fået besked om, at nogle få af dem kunne få lov at tilslutte sig den sydafrikanske regerings officielle observatørkorps, men de 23 NGO'ere afviste, fordi det ville være "for stort et politisk kompromis", som Weinberg udtrykte det.

I sidste uge kaldte EU sine valgobservatører hjem efter, at lederen af observatørkorpset, svenske Pierre Schori, var blev udvist. Præsidentvalget løber af stablen den kommende weekend.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen