Danida giver otte mio. kr. til produktionsskole i Kosovo

Med en økonomisk støtte på 7,8 millioner kroner fra Danida er det danske udviklingsprojekt Produktionsskolen nu klar til at etablere en håndværkerskole for etniske serbere i Kosovos næststørste by, Mitrovica, der også huser de godt 500 danske KFOR-soldater i Camp Olaf Rye.

I forvejen eksisterer der en produktionsskole for etniske albanere, men det har hele tiden været meningen at udvide projektet til at omfatte begge befolkningsgrupper i den etnisk delte by Mitrovica.

Den mulighed er nu opstået ved at flytte ind i de bygninger, som tidligere udgjorde den anden danske KFOR-lejr, Camp Holger Danske, som blev lagt sammen med den nuværende i begyndelsen af året.

De to skoler fungerer som et tilbud til lokalbefolkningen, der er hårdt ramt af arbejdsløshed, og målet er, at de opnår de håndværksmæssige færdigheder, der kan bruges i forbindelse med opbygningen af den fysiske infrastruktur samt huse, skoler og offentlige bygninger.

Ophavsmændene til projektet er Foreningen af Produktionsskoler og Produktionshøjskoler i Danmark, og pengene fra Danida går til ombygning af lejren samt drift og aktiviteter i det kommende halvandet år, hvor man forventer at uddanne 150 unge etniske serbere.

- Der er fortsat et kæmpe behov for uddannelse i Kosovo. Det gælder begge etniske grupper, og Mitrovica er nok det sted i hele Kosovo, der tydeligst markerer de etniske skel, som illustreres af de fysiske sammenstød på broen midt i byen, der adskiller albanere og serbere. Men vi indså desværre hurtigt, at det ikke kan lade sig gøre at have etnisk blandede skoler, forklarer Gert Møller, der er formand for den danske styregruppe for projektet i Kosovo.

Han forklarer, at ideen om at etablere dansk inspirerede produktionsskoler opstod, allerede mens NATO's bomber regnede ned over Kosovo. Det førte til den første indsamling af udstyr og maskiner blandt håndværksvirksomheder og skoler i Danmark, og allerede i januar 2000 åbnede den etnisk albanske produktionsskole.

- Siden har et antal elever været på efteruddannelse herhjemme, ligesom elever fra danske produktionsskoler har været på ophold i Kosovo. I mellemtiden har man ledt efter egnede bygninger til en serbisk skole, og det lykkedes, da de danske soldater rykkede over i Camp Olaf Rye, siger Gert Møller.

Skolerne tilbyder uddannelse inden for fag som metal, træ, tekstil, kontor og edb. Således har Undervisningsministeriet netop doneret et antal brugte computere, og produktionsskolerne i Danmark leder i øjeblikket efter maskiner og udstyr fra metal- og træindustrien, der kan sendes ned til Kosovo.

- Uddannelsen er helt bevidst koblet til det fundamentale arbejde med at genopbygge landet efter krigen og genrejse samfundsinstitutionerne lige fra børnehaver og skoler til kommunale anlæg. Samtidig med uddannelsen producerer og sælger eleverne deres produkter, og på den måde er det med til at give de unge et håb for fremtiden, siger Gert Møller.

Han understreger samtidig vigtigheden af, at både den albanske skole og den nye serbiske skole er placeret i Den Danske Internationale Brigades (DIB) dækningsområde.

- Vi har fået utrolig stor hjælp fra det danske militær i forbindelse med en række praktiske opgaver, og vores arbejde ligger i fin forlængelse af den indsats, som DIB har lavet i Kosovo. De danske soldater er jo meget vellidte i Mitrovica, fordi de også har en fornuftig tilgang til den civile del af fredsprocessen, mener Gert Møller.

Planen er, at begge skoler gradvist skal overgå til at være selvejende institutioner. I dag er der danske ledere og undervisere på skolerne, men på den etnisk albanske produktionsskole bliver ledelsen snart overtaget af kosovoalbanerne selv.

- Det er afgørende at have de lokale folk meget direkte involveret i beslutningsprocesserne, så det ikke bare er et projekt, som vi driver fra Danmark uden, at befolkningen selv tager ansvar for udviklingen, siger Gert Møller.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.