Mullah: Moralsk forfald i Vesten

For de islamisk lærde er Vestens kvinder en uindpakket vare, der ikke ydes beskyttelse eller respekt. Vesten og de arabiske lande skulle lære hinanden bedre at kende, siger han.

Doha Abdel Aouf Shakir, en islamisk lærd, bruger sit liv på at studere koranen i et religiøst center nær ørkenen i udkanten af Doha.

Fjendskabet i verden mellem muslimer og kristne beror på fatale misforståelser, siger han. Oplysning og erkendelse af hinandens livssyn kunne skabe fred.

»Islam er fred. Ordet betyder underkastelse. Det stammer fra et arabisk ord for fred,« siger Abdel Aouf Shakir.

Når islamiske terrorister bruger koranen til at retfærdiggøre drab på civile, tager de fejl, for det kan den ikke bruges til. Men resten af verden bør ikke dømme alle muslimer på det, som afsporede enkeltindivider gør, forklarer den amerikanskfødte forsker, mens han skænker te i glassene.

»Intet i koranen retfærdiggør mord på uskyldige. Det er imod profeten Muhammeds ord, fred være med ham,« siger han.

Muslimer bør ikke ændre sig, men blot gøre som koranen byder. Det er blandt andet altid at finde en middelvej. At søge væk fra ekstremerne og tage hensyn til begge sider er en af Allahs læresætninger, som Muhammed - ifølge muslimsk tro - som 40-årig i år 610 i en åbenbaring fik fortalt af ærkeenglen Gabriel.

Ultrakonservativ

Lytter man til Abdel Aouf Shakir, bliver verdens problemer mindre. Hans fortolkning af islam lyder fredsommelig og forsonlig. Men den er også beretningen om en ultrakonservativ tankegang, der virker meget lidt fleksibel, styret som den er af 1400 år gamle normer.

Et sammenstød mellem to så modsatrettede tankegange som den arabiske og vestlige kan synes uundgåelig. Mens Vesten styres af lyst og frihed, begrænser islam menneskets udfoldelsesmuligheder og forbyder alkohol, sex før ægteskabet og socialt samkvem mellem kønnene.

For mullah Shakir kommer aggressionerne fra Vesten.

»Vi muslimer er trætte af Vestens racisme. Hvis en kriminel er muslim, nævnes det i avisen, hvis han er kristen eller hindu, er det uinteressant,« siger han.

Vestligt moralsk forfald

»Mens vi accepterer, at I har jeres styreform, burde I også acceptere vores islamiske. Der er plads til dem begge.«

Vesten fokuserer ifølge mullah Shakir unaturligt meget på den islamiske verdens behandling af kvinderne. Omvendt betragter de islamiske lærde det vestlige samfund, som var det ved at gå i opløsning.

»Hvad sker der i Vesten?« spørger han og svarer selv.

»Alkohol ødelægger familierne. Seksuelle sygdomme overføres oftere og oftere, ligesom omfanget af voldtægter og vold vokser. Det er et moralsk forfald. Som vi ser det, foregår der en afklædning af kvinderne i Vesten. En bil kan kun sælges, hvis der sidder en nøgen kvinde på den i reklamen, og kvinderne selv går efterhånden næsten nøgne rundt på gaden. Det er et sygt samfund.«

»I siger, at vi undertrykker kvinden. Men vi siger, at I undertrykker jeres kvinder, for I beskytter dem ikke. De udstilles og udsættes for fare,« siger han.

Jamen, de har valgmuligheden til at lade være?

»Det har de ikke. De følger en norm. Det kønslige mellem kønnene er ved at tage over, ikke det spirituelle, religiøse eller fornuftige. I det spil taber kvinden, for hun er uden beskyttelse.«

I henhold til islam er kvinden svag. Hun er tilbøjelig til at give efter for sine følelser - og mandens følelser - og skal derfor beskyttes mod at blive overmandet af dem på det forkerte tidspunkt.

For sin æres skyld skal hun holdes adskilt fra mænd og kun forlade hjemmet, hvis det er absolut nødvendigt.

»Selv i et trygt land uden kriminalitet som Qatar bør man beskytte kvinden. Viser hun sit hår og ansigt, tiltrækkes mændene, og det kan hun ikke altid modstå,« forklarer Abdel Aouf Shakir med et venligt smil, der kendetegner ham under hele samtalen.

Sheikens kones ansigt

Endnu en mullah kommer ind. Det er Mohamad Saad Al-Kabi, som ikke taler engelsk, men alligevel er nysgerrig efter at høre på. Han ryster på hovedet, da han hører, at den udenlandske journalist - som altid - taler kvindesag.

Qatar gennemgår i disse år en gradvis liberalisering, der ikke huer mullaherne. I vestlig målestok er forandringerne små, men i Qatar tages de alvorligt.

Da emiren, Sheikh Hamad Al-Thanis anden kone, Sheikha Mousa, for første gang viste sig offentligt uden slør for at par uger siden ved en ceremoni, var det tæt på at være en skandale. Ikke mindst da der blev taget et billede, som blev bragt i avisen. Hendes ansigt havde indtil da ikke været kendt. At det var så smukt, gjorde ikke opmærksomheden mindre.

Begivenheden havde en næsten revolutionær dimension og var et bevidst skridt fra emirens side for at bevise, at han mener sin reformvillighed alvorligt. På mange måder er Qatar et foregangsland; der er en relativt fri presse, ligesom kvinder ulig i Saudi-Arabien må køre bil. Mange fra den nye generation af veluddannede kvinder har også udearbejde - ingen af dem bør dog tale med en fremmed mand udover det absolut nødvendige.

»Følger man ikke de retningslinjer, der er givet af Allah, går det galt. Så kommer man til at lide. De er Guds ord, ikke noget, nogen har fundet på,« siger mullah Shakir.

Kvinder og dåser i papir

Mullah Muhamad Saad Al-Kabi bryder ind.

»Hvorfor skal vi tro, at kvindens frihed betyder at afklæde dem offentligt?« spørger han og svarer med en allegori.

»Hvis du gik på markedet for at købe en dåse mad, ville du så tage en dåse, der var åben i forvejen. Du vil have den lukket og pakket ind. Således også med en ærbar kvinde.«

Han forklarer, at islam ærer kvinden højere end noget andet. Moderen og hustruen er ifølge koranen tre gange mere ærefulde end manden.

»Hvis man ærer sin kvinde, hvorfor skulle man så gøre hende til en vare. I Qatar indebærer kvindens rettigheder retten til at blive beskyttet,« siger han og trækker endnu et trumfkort op af ærmet.

»En dyr ædelsten lader man da heller ikke ligge på jorden. Den gemmer man derhjemme.«

jakob.rubin@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.