Run DMC medlem dræbt i musikstudie

Den amerikanske DJ Jam Master Jay fra Run-DMC er blevet dræbt af skud i et lydstudie i Queens-distriktet i New York. En anden person blev såret af skud.

Onsdag aften klokken halv otte lokal tid blev den 37-årige DJ Jam Master Jay fra rapgruppen Run-DMC dræbt med et enkelt skud i hovedet, da to mænd trængte ind i DJ'ens eget pladestudio i bydelen Hollis i Queens, New York, hvor gruppens medlemmer alle er vokset op.

Jam Master Jay med det borgerlige navn Jason Mizell efterlader sig kone og tre børn. En anden tilstedeværende, den 25-årige Urieco Rincon, blev ramt af et skud i benet og bragt på hospitalet, mens fem andre slap uskadte.

Endnu er der ingen motiver på banen, og politiet har stadig ikke anholdt nogen i sagen, der indtil videre kan noteres som et hårdt slag for en hip hop-verden, som kæmper hårdt mod et image præget af vold. I 1996 blev rapperen Tupac Shakur skudt i Las Vegas, og året efter gik det ud over rapperen Notorious BIG, begge angiveligt ofre i et opgør mellem rappere på henholdsvis den amerikanske vestkyst og østkyst.

Run-DMC's tekster er imidlertid langt fra det krigeriske og voldelige, som kendetegner både "2Pac" og "Biggie". Medlemmerne af Run-DMC, der udover Jam Master J består af rapperne Joseph "Run" Simmons og Darryl "DMC" McDaniels, er kendt som anti-voldelige med budskaber om sammenhold og uddanelse.

DJ'en Funkmaster Flex, der ligeledes er en markant skikkelse i New Yorks rapmiljø, var en af de første til at udtrykke sin sorg, da han i sit radioshow sagde:

"Af og til taler man om afdøde folk uden at sige, at man savner en god person.. Men for os som kendte Jay, og andre kunstnere, som kendte Jay, er han en af de få personer, som omfavnede nye ting, lige fra artister til DJ's. Han er en af de få fra starten af firserne som har et forhold til en masse kunstnere."

Run-DMC var den første superstar-rapgruppe i firserne og bliver betegnet som pionerer inden for genren. Gruppens karriere har dog stået noget i stampe, siden den midt i firserne bragte rap fra gaderne i New York og ud til en mainstream-kultur. Run-DMC blev i første halvdel af firserne det første rapband på forsiden af Rolling Stone Magazine, samt det første til at få spillet en musikvideo på MTV. Gruppens budskab er, at rap ikke er forbeholdt ghettoen i New York og en bestemt musikgenre.

Gruppens første hit var "It's Like That" (83), der i en remixet version af Jason Nevins markerede et kort comeback til rampelyset i slutningen af halvfemserne. I midten af firserne var Run-DMC selv årsagen til et markant comeback for rockgruppen Aerosmith's med en genindspilning af Aerosmith's "Walk This Way".

Blandt Run-DMC's største hits findes også "Sucker MC's", "It's Tricky" og "Beats to the Rhyme", mens gruppens tre første albums fra perioden 1984 til 1986 regnes i dag for rapklassikere. Med de obligatoriske hvide Adidas-sko, store guldkæder, sorte læderjakker og sorte jogging bukser, samt de i dag så kendte attituder fra hip hop-verdenen, har Run-DMC også på anden vis påvirket kulturen.

Gruppen har netop udsendt SIT "Greatest Hits", har netop været på turné med Aerosmith og Kid Rock og skulle torsdag aften have spillet i forbindelse med en basketballmatch i Washington med Washington Wizards og planlagde indspilning af et "tilbage til rødderne"-album til udgivelse næste år i forbindelse med gruppens 20 års jubilæum.

peter.elsnab@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen