Russisk ambassadør: Godkendt narkotisk gas blev anvendt

De fleste af gidslerne døde af stress og hård fysisk belastning - ikke direkte af gassen, der har en narkotisk virkning, siger Ruslands ambassadør i Norge, Julij Kvitsinskij. 60 udenlandske specialister hjalp med at forberede angrebet.

I et interview med norske Verdens Gang giver den russiske ambassadør i Norge, Julij Kvitsinskij, i dag klarhed over en lang række hidtil ubesvarede spørgsmål om de russiske myndigheders angreb på Dubrovka-teatret lørdag morgen.

* De russiske Spesnaz-tropper fik hjælp af 60 udenlandske specialister før og under stormangrebet på Dubrovka-teatret. Blandt de 60 udenlandske specialister var tyske og engelsksprogede, formentlig amerikanere.

* Der blev angiveligt anvendt lovlige narkotiske stoffer til at bedøve gidseltagere og gidsler i teaterbygningen.

' De fleste af gidslerne døde af psykologisk stress, ikke af gassen, hævder ambassadøren.

* De pårørende fik ikke lov til at slippe ind i teatret, fordi lægerne ikke ville have dem ind.

* Rusland er åbent for at forhandle om at standse krigshandlingene i Tjetjenien.

På det centrale spørgsmål om gassen siger ambassadøren, at der ikke er tale om et nyt præparat. Og at gassens konsekvenser var kendt. Flertallet af gidslerne skulle derfor komme sig uden at få varige mén.

"De mange gidseldødsfald skyldes derimod gidseltagernes stresspåvirkning af gidslerne sammen med forekomsten af hyperdynami (mangel på bevægelse), kroniske sygdomme som gik over i akut stadium under opholdet i teatret samt mangel på vand og mad i mere end 50 timer, fremhæver Julij Kvitsinskij.

De tjetjenske oprørere blev derimod næsten alle skudt i teatret uden pardon på grund af vilkårene for en krigsoperation, fremhæver ambassadøren.

- De døde tjetjenske kvinder, man ser på TV-billeder, havde hele tiden holdt fingrene på sprængstoffet omkring livet, fortalte gidsler. De var selvmordskandidater. De russiske specialstyrker måtte først neutralisere disse kvinder for at redde så mange gidsler som muligt, siger Julij Kvitsinskij.

Ambassadøren afviser, at Rusland har noget at skjule, overfor Verdens Gang.

"Men i nogle situationer har vi ikke med det samme alle de nødvendige informationer til at kunne videregive et korrekt og fyldestgørende billede af sandheden. Og heller ikke alle, skal have alt at vide," siger ambassadøren."Fordommen om at de russiske myndigheder er fyldt med hemmelighedskræmmerier, holder ikke. Men enhver stat er nødt til at have nogle hemmeligheder for sig selv," siger Julij Kvitsinskij.

Udenlandske medier er mere skeptiske over for den påståede åbenhed omkring katastrofen i Dubrovka-teatret lørdag morgen.

Tværtimod er der tale om streng selvjustits fra de russiske medier selv for ikke at påkalde sig Kremls vrede. Og i nogle tilfælde har de russiske myndigheder direkte straffet åbenmundede medier, skriver Washington Post tirsdag.

Da moskovitterne således tændte for nyhederne på kanal tre fredag kl. 18 for at få nyt om gidseltagningen på teateret var der sort skærm. TV-stationen fik først tilladelse til at sende 15 timer senere - efter gidseltagningen var overstået. Som straf for at have vist "upassende indslag om begivenheden" ifølge den russiske kommunikationsministers mening.

Blandt de andre indgreb mod ytringsfriheden var forbud mod at læger fik lov til at udtale sig til medierne om behandlingen af gasofrene. Og en avis fik en reprimande for at have vist et billede af et dødt gidsel.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen