Våbeninspektører støtter Bush i Irak-sag

Den amerikanske præsident, George W. Bush, får nu støtte fra FN's våbeninspektører i sine bestræbelser på at få FN's Sikkerhedsråd til at vedtage en resolution imod Irak.

Det er den svenske chef for FN's våbeninspektører, Hans Blix, der støtter præsident Bush ved at sige, at en resolution fra FN vil forbedre våbeninspektørernes chance for at gennemføre deres arbejde.

"Jeg tror, det vil være en stor hjælp, hvis Irak er klar over, at manglende samarbejde vil medføre reaktioner fra Sikkerhedsrådet og i sidste ende måske magtanvendelse," siger Hans Blix til de nordiske aviser Dagens Nyheter i Sverige og Aftenposten i Norge.

Udtalelsen faldt, efter at præsident Bush endnu en gang havde stillet FN over for et ultimatum.

"Budskabet er klart. Hvis FN ikke har viljen og modet til at afvæbne Saddam Hussein, og hvis han ikke selv strækker våben, så vil USA stå i spidsen for en koalition, som afvæbner ham," sagde George W. Bush.

Samtidig sagde en talsmand for den britiske premierminister, Tony Blair, at situationen nu var ved at nå det punkt, da man måtte beslutte sig for en løsning gennem FN - eller uden FN.

Sikkerhedsrådets fem permanente medlemmer - USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina - er stadig delt i to lejre: USA og Storbritannien der ønsker omgående handling, og Frankrig og Rusland der med kinesisk støtte mener, at Sikkerhedsrådet skal indkaldes en gang til, hvis Irak ikke opfylder kravene.

Men efter seks uger med forhandlinger om en Irak-resolution er den amerikanske tålmodighed ved at være brugt op.

kurt.hedevang@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen