Sverige får kontroversiel kvindelig forsvarsminister

Oven på valgsejren i september udpegede den svenske statsminister, Göran Persson, mandag sin nye regering, og han gjorde en kvinde, der er mest kendt for sit kirkelige engagement, til forsvarsminister.

Den nye regering består af 12 mænd og 10 kvinder.

Den nye forsvarsminister, Leni Björklund, er generalsekretær i det svenske kirkesamfund.

På pressemødet, hvor Persson præsenterede den nye regering, medgav Björklund, at hun ikke har meget kendskab til forsvaret. Hun ønskede ikke at svare på konkrete spørgsmål om forsvarets fremtid.

"Nu skal jeg først skaffe mig et overblik, og siden skal jeg arbejde mig ned i detaljerne," sagde Leni Björklund.

Göran Persson kaldte hende ifølge Dagens Nyheter en garant for, at Sverige ville fortsætte linjen med en alliancefri forsvarspolitik. Leni Bjorklund fastslog, at hun frem for alt vil satse på fred og forsoning.

Det ville lederen for det konservative oppositionsparti Moderaterna, Bo Lundgren, til gengæld ikke:

"Hvis Leni Björklund med fra sit tidligere virke tager den nedrustningsfilosofi, som har præget den svenske kirke, så medbringer hun også en virkelighedsflugt, der kan blive alvorlig for Sveriges evne til konkret at bidrage til fred og stabilitet," sagde han.

Persson måtte svare på kritiske spørgsmål til sin beslutning om at gøre Margrethe Winberg til ny vicestatsminister og Leif Pagrotsky til handelsminister. Begge er de kendt som modstandere af, at Sverige skal deltage i den fælleseuropæiske valuta, euroen.

Men omvendt er regeringens EU-linje klar, og med udnævnelsen af de to euro-modstandere sender statsministeren snarere et signal til partigruppen om, at han tager modstanden mod euroen alvorligt.

Ifølge svenske analytikere styrker Göran Persson med rokeringerne sin kontrol med regeringen, uden at det fører til større forandringer i regeringens politik.

Samtidig giver udvidelsen de enkelte ministre mindre magt, mens Göran Persson i højere grad bliver CHEFEN.

/ritzau/JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen