Hollandsk trussel mod EU's udvidelse mod øst

Hollandske politikere stiller i 11. time spørgsmålstegn ved køreplanen for EU's udvidelse mod øst. De mener ikke, at de østeuropæiske lande er klar til medlemskab.

Bruxelles

»EU forholder sig ikke til virkeligheden. Enhver betænkelighed bliver straks fejet af bordet,« siger den hollandske politiker Jules Maaten, som sidder i EU-Parlamentets udenrigsudvalg. Som han ser det, er hele debatten om EU's udvidelse mod øst præget af tabuer og politisk korrekthed.

Jules Maaten leder sammen med andre hollandske liberale et opgør mod den tidsplan for EU's udvidelse, som alle regeringer i EU's nuværende medlemslande på topmøde efter topmøde har bekræftet: At udvidelsen skal falde på plads senest i december på et topmøde i København, og at der skal udstedes invitationer til alle de østeuropæiske ansøgerlande, som EU-Kommissionen giver det blå stempel til.

I sidste uge kom Kommissionens vurdering af ansøgerne med det ventede budskab om, at 10 lande bliver klar til optagelse i 2004. Så skulle vejen have været ryddet for at indbyde østeuropæerne til en stor udvidelsesfest i København, men festen risikerer nu at blive aflyst på grund af den politiske krise i Holland.

Internt partiopgør

Landets regering brød sammen i går efter længere tids interne opgør i afdøde Pim Fortuyns parti og nogle dybe uoverensstemmelser om EU's udvidelse. Mens den kristeligdemokratiske statsminister, Jan Peter Balkenende, vil holde fast i EU's plan, truer hans partifæller i det hollandske parlament med at nedlægge veto. Det samme gør regeringens to andre partier, de liberale og LPF.

De hollandske kritikere peger især på Polen, som har problemer med korruption, fødevaresikkerhed og administrationen af EU's regler. Slovakiet, Letland og Litauen nævnes også som problemlande, der burde vente med at komme ind i EU.

Spørgsmålet er nu, hvordan regeringens fald i Holland vil påvirke de sidste forhandlinger om EU's udvidelse. De liberale og oppositionen vil have valg i december, og i den mellemliggende periode kan den afgående regering normalt ikke træffe store beslutninger. Talsmænd for Hollands udenrigsministerium forsikrer dog, at landet vil være i stand til at tage beslutninger på de vigtige topmøder i Bruxelles i næste uge og i København i december.

»Den afgående regering vil sikre sig et mandat fra parlamentet før begge topmøder. Vi vil ikke møde op tomhændede,« siger en hollandsk diplomat.

Diplomater fra andre EU-lande ser dog ikke med milde øjne på den hollandske ballade.

»Det lader til, at de hollandske liberale sprænger regeringen for at overtage statsministerposten, og så er de ligeglade med, at de i samme ombæring truer EU's udvidelse. Det er meget svært at se, hvad vi kan stille op med deres indvendinger,« siger en EU-diplomat.

Polsk ramaskrig

Problemet er, at listen på 10 nye medlemmer betragtes som indiskutabel. EU-lederne står fast på, at de udvalgte lande er modne til en invitation ind i EU, og de forventer et ramaskrig fra Warszawa, hvis Polen pludseligt skal vente.

»Taktikken bliver nok at ignorere hollænderne. Så må vi se til sidst, om de virkelig vil blokere for udvidelsen,« siger en central EU-kilde.

Flere garvede iagttagere nægter at tro på, at hollænderne vil gå så langt.

»Hollandske politikere vil ikke stille sig op alene mod resten af EU-landene for at forsinke udvidelsen,« siger John Palmer, direktør for European Policy Centre i Bruxelles.

Daniel Gros, som leder en anden EU-tænketank, ser endda en fordel i den hollandske regerings fald.

»Hvis det populistiske parti LPF bliver skubbet ud på sidelinien, vil det være nemmere for Hollands etablerede partier at acceptere udvidelsen. Selv hvis de ikke kan blive enige om et mandat, kan den hollandske statsminister bare holde sin mund, når han kommer til topmøde. Så kan resten af EU-lederne tage deres beslutninger og lade, som om hollænderen ikke er med,« siger Daniel Gros, direktør for Centre for European Policy Studies.

Alle er dog enige om, at den hollandske krise kan sætte EU's køreplan over styr, især hvis folkeafstemningen i Irland på lørdag ender med et nyt nej. Flere EU-diplomater frygter, at Tyskland vil udnytte situationen for at kræve flere besparelser før godkendelsen af udvidelsen.

Som minimum ventes den hollandske regering at kræve reformer af EU's landbrugspolitik før udvidelsen, men den kamp anses for håbløs, fordi Frankrig ikke vil høre tale om det. Hollænderne er trætte af EU's dyre landbrugsordninger, fordi de er nogle af hovedbidragsyderne til EU-kassen.

Garantier

Derudover vil hollænderne nok forlange flere garantier for, at de kommende medlemmer fra Øst- og Centraleuropa vil overholde alle EU-regler. Kommissionen har dog allerede foreslået nogle klausuler, og derfor er det begrænset, hvor meget Holland kan få ud af protester i den afsluttende fase.

»Der er ikke meget at komme efter, men de andre EU-ledere kan nok gå med til at sige de samme ting med lidt stærkere ordvalg,« siger John Palmer fra European Policy Centre.

pierre.collignon@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.