USA giver FN kort frist

Den amerikanske regering afviser "studehandel" med Frankrig i striden om en ny resolution fra Sikkerhedsrådet, der skal skærpe kravene til Irak og bane vejen for en militær aktion, hvis Saddam Hussein atter forsøger at vige uden om.

Washington

USA er på nippet til at miste tålmodigheden med FN, efter at et månedlangt forsøg på at få vedtaget en ny skærpet resolution mod Irak i Sikkerhedsrådet endnu ikke har ført til noget gennembrud.

Med 100 medlemmer af Kongressen bag sig gjorde George W. Bush det onsdag klart, at han står fast på sit krav om en resolution, der tvinger Irak til at acceptere betingelsesløs inspektion af landets mange våbenanlæg.

Efter at have underskrevet resolutionen fra Kongressen, der bemyndiger præsidenten til at indlede en militær aktion mod Irak, opfordrede George W. Bush FN til at leve op til sine forpligtelser.

Det blev samtidig endnu engang understreget, at USA fra Sikkerhedsrådet kun vil acceptere en resolution, der stiller helt præcise krav til regimet i Bagdad. Blandt disse krav er afhøring af topembedsmænd og deres familier i udlandet, total redegørelse for alle våben og ingen begrænsninger på våbeninspektørernes arbejde.

»I 1991 fik Saddam Hussein 15 dage til at redegøre for sine masseødelæggelsesvåben. Han har trodset dette krav fra FN i 4199 dage, og i den periode er regimet blevet eksperter i at snyde og vige uden om. Inspektionerne var for dem blevet en leg, hvor snyd ikke blev straffet.«

Kun en resolution

Den amerikanske regering har håbet på, at den massive opbakning fra Kongressen vil bane vejen for en enkelt resolution fra Sikkerhedsrådet. Den skal ikke kun indeholde kravene til Irak, men også bane vejen for en militær aktion, hvis blot et enkelt krav afvises.

Frankrig, Rusland og Kina, der alle er permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, nægter at bøje sig for det amerikanske krav, som støttes af Storbritannien. Frankrig fastholder, at beslutningen om en militær aktion må udsættes til en efterfølgende resolution.

Den franske regering har ved FN's hovedkvarter i New York forsøgt sig med kompromisforslag, men der opereres fortsat med to resolutioner. Velinformerede amerikanske kilder påpeger samtidig, at den første franske resolution ikke omfatter alle de krav til Irak, som præsident Bush opstiller.

Kritik af USA

Præsidentens udspil fra Det Hvide Hus kom samtidig med, at Sikkerhedsrådet indledte en to dage lang maratondebat om Irak, hvor den amerikanske regering ofte blev skarpt kritiseret.

Efter ceremonien i Det Hvide Hus gjorde præsidentens talsmand, Ari Fleischer, det klart, at der er snævre grænser for USA's tålmodighed, efter at det ikke er lykkedes at opnå noget gennembrud.

»Præsidenten er parat til at vente i dage eller uger, men ikke i måneder. Vi er fortsat inden for tidsrammen på dage og uger,« forklarede Fleischer i et tonefald, der antydede, at den korte frist meget hurtigt kan løbe ud.

Udspil fra Irak afvist

Samtidig afvises det seneste udspil fra Irak, hvor regimet efter, at Saddam Hussein er blevet genvalgt med 100 pct. af stemmerne, antydede, at man kunne være villig til at følge alle krav fra våbeninspektørerne, som endnu et forsøg på at forsinke det uundgåelige.

»Jeg har fået bemyndigelse til at iværksætte en militær aktion, men jeg har ikke beordret den,« forklarede præsident Bush. »Jeg håber fortsat, at der ikke bliver brug for en militær aktion, men Irak vil blive afvæbnet med de midler, som er nødvendige. At konfrontere faren er den bedste vej til fred.«

Den aggressive holdning styrker den voksende fornemmelse af, at krig bliver uundgåelig. Flere embedsmænd lagde ikke skjul på deres frustration over den franske modstand, da de henviste til, at der her ikke var tale om nogen studehandel.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen