Bortførte japanere på lynvisit

Fem af de 13 japanere, som Nordkorea har indrømmet at have bortført for mere end 20 år siden, kom tirsdag på besøg i Japan.

Beijing

Fem japanere, der for mere end 20 år siden blev kidnappet af nordkoreanske agenter og bortført til Nordkorea, fik tirsdag en gribende velkomst af familiemedlemmer, da de ankom med et chartret specialfly fra Pyongyang til Haneda lufthavnen i Tokyo til et to-ugers besøg i deres fædreland.

Begivenheden var ikke blot en voldsom oplevelse for nære familiemedlemmer, der har været adskilt i næsten et kvart århundrede. Det var også en historisk dag, idet Nordkoreas stalinistiske ledelse mener, at tilladelsen til de fem bortførtes besøg i Japan kan berede vejen for normalisering af forholdet mellem Nordkorea og Japan.

Det er blot en måned siden, Nordkoreas leder Kim Jong-il overraskende indrømmede over for Japans premierminister Junichiro Koizumi, at nordkoreanske agenter i 1970'erne og 1980'erne bortførte unge japanere og førte dem til Nordkorea.

De unge japanere skulle uddanne nordkoreanere i japansk sprog og japansk kultur, så koreanerne kunne virke som hemmelige agenter i Japan.

Rejsen forhandlet

Efter Koizumis besøg i Pyongyang har embedsmænd fra de to lande forhandlet om gennemførelse af rejsen til Japan for de bortførte.

Kim Jong-il indrømmede 17. september, at Nordkorea har bortført ialt 13 japanere. Nordkoreanerne har oplyst, at de otte er døde, bl.a. ved bilulykker eller selvmord, og at de fem, der tirsdag ankom til Tokyo, er de eneste overlevende. Før indrømmelsen kom, har Nordkorea hårdnakket påstået, at det var løgn, når japanere nævnte bortførelserne. I Japan hævdes det, at nordkoreanerne har bortført omkring 60 japanere i forbindelse med deres efterretningsprogram. Og der er bred opbakning i Japan til krav om offentliggørelse af yderligere detaljer om de otte, nordkoreanerne erklærer er døde.

De fem overlevende er dels to ægtepar, Kaoru Hasuike og hans kone Yukiko Okudu samt Yasushi Chimura og hans kone Fukie Hamamoto, dels Hitimo Sogam der er gift med Charles Robert Jenkins, en amerikansk soldat, der hævdes at være deserteret til Nordkorea i 1965.

Alle tre par har børn, der er under uddannelse i Pyongyang. Og ingen fik lov at tage børnene med til Tokyo.

Gidsler derhjemme

I Japan betegner man børnene og den amerikanske ægtefælle som gidsler for de fem bortførte japanere. De bortførte er tvunget til at vende tilbage til Pyongyang, hvis de vil se deres familie i Nordkorea igen.

Fra officielt hold i Japan har man bedt offentligheden og de allestedsnærværende japanske medier om at lade de fem være i fred under deres besøg i Japan. Japans ministerpræsident Koizumi viste sig heller ikke i lufthavnen ved ankomsten.

Sagen ikke løst

Fra Japans regering har man dog erklæret, at sagen om bortførelserne ikke er løst med de fems besøg i Japan.

Alligevel har Japan indvilget i at mødes med nordkoreanske forhandlere 29. 30. oktober i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur for at forhandle om en normalisering af forholdet mellem de to lande, der aldrig har haft diplomatiske forbindelser.

erling@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen