Effektiv terror-strategi

Bombeangrebet på Bali er en foreløbig kulmination på en serie af nye mindre, men dødelige terroraktioner. Indonesiens regering viser tegn på kursændring efter længe at have afvist, at ekstremistiske muslimer udgjorde en trussel.

Washington

Presset mod den indonesiske regering optrappes nu fra alle sider, efter at Al Qaida med weekendens bombeangreb har demonstreret en ny dødelig strategi, som det bliver uhyre vanskeligt at dæmme op for.

Den australske premierminister, John Howard, erklærede, mens hans land sørger over snesevis af ofre, at han forventer en 100 procents indsats fra regeringen i Jakarta. Howard har lige som andre vestlige ledere kritiseret den indonesiske ledelse for at indtage en alt for passiv holdning af frygt for at udfordre landets ekstremistiske, muslimske grupper.

I Washington meddelte præsident George W. Bush, at han agtede at tale med premierminister Megawati Sukarnoputri.

»Jeg håber at høre en beslutsom leder, der erkender, at hver gang en terrorbevægelse får fat i et land, så svækkes landet. Der må være en klar vilje til at finde morderne, inden de dræber andre,« lød kravet fremsat i usædvanligt udiplomatiske vendinger.

Den indonesiske regering meddelte i første omgang, at man forhørte en sikkerhedsvagt, der skal have set eksplosionen, og en bror til en mand, hvis identifikationskort blev fundet i ruinerne af de to bombesprængte natklubber.

Samtidig oplyste landets mest voldelige muslimske gruppe, Laskar Jihad, at den nu ville opløse sig selv. Skønt talsmænd hævdede, at beslutningen ikke havde nogen forbindelse til lørdagens terroraktion, ses den som et første eksempel på, at regeringen nu endeligt er parat til at slå ned mod muslimske grupper.

Muslimsk gruppe

Laskar Jihad er ikke sat i forbindelse med det seneste angreb, der ifølge eksperterne har Al Qaidas tydelige fingeraftryk. Det underbygger formodninger om, at aktionen blev gennemført i samarbejde med gruppen Jemaah Islamiyah. Denne gruppe hævder, at den kæmper for en muslimsk stat i hele området, og er tidligere sat i forbindelse med terroraktioner.

Amerikanske eksperter fastslog i går, at Al Qaida og Islamiyah er to sider af samme sag, og at de er træningslejre for terrorister på indonesiske øer. Bevægelsens åndelige overhoved, Abu Bakar Bashir, hævdede, at han vil rejse til Jakarta for frivilligt at lade sig afhøre af politiet. Det sker i forbindelse med en injuriesag, som mullahen har anlagt mod nyhedsmagasinet Time.

Mens nabolandene Malaysia og Singapore har anholdt snesevis af Jemaah Islamiyah-medlemmer mistænkt for at planlægge terroraktioner i begge lande, har Indonesien indtil nu hævdet, at de ikke udgjorde nogen trussel. Regeringen indledte mandag en kursændring, da forsvarsminister Abu Djalil fastslog, at Al Qaida stod bag weekendens aktion, en påstand som han gentog i går.

Flere eksperter betegner angrebet på Bali som en foreløbig kulmination på terrornetværkets nye strategi. Efter at lederne har mistet deres baser i Afghanistan og er blevet tvunget på flugt samtidig med, at pengestrømmen bremses, gennemfører de fanatiske tilhængere mindre operationer, som kræver beskeden planlægning og begrænsede ressourcer.

Sådanne angreb kan efter sidste års aktioner mod World Trade Center og Pentagon udlægges som et svaghedstegn. Det påpeges imidlertid advarende, at angreb mod bløde mål er så ukomplicerede, at de er vanskeligere at afsløre og forhindre.

Al Qaida med

Selv om terroristernes ressourcer er begrænsede, er deres aktioner fortsat dødelige. Det gælder ikke kun for Bali, men også for tidligere attentater mod amerikanske soldater på Filippinerne og i Kuwait og for bombeangreb rettet mod civile i Pakistan og i Tunesien.

Efterforskningen har afsløret tydelige tegn på, at Al Qaida var med i alle disse aktioner, som nu har krævet flere hundrede menneskeliv. Tabslisten var blevet væsentligt længere, hvis ikke bl.a. politiet i Singapore og Marokko i sidste øjeblik havde forhindret terroraktioner.

Over for avisen New York Times fastslår chefen for det skotske center for terror og politisk vold, Magnus Ranstorp, at aktionerne i dag styres meget mere fra bunden end fra toppen.

»Lokale grupper vil lade sig inspirere af de båndoptagelser, som udsendes, men deres egne interesser vil have førsteprioritet,« siger han.

Andre forskere påpeger, at målet med aktionerne ikke kun er at dræbe for som led i en demonstration af brutal magt at sprede skræk og rædsel. Terrorangrebene skal også have alvorlige økonomiske konsekvenser.

Aktionen på Bali opfylder til fulde dette krav. I går styrtdykkede aktiekurserne for anden dag i træk ikke kun på børsen i Jakarta, men også på andre børser i Sydøstasien. Samtidig faldt Indonesiens rupiah-valuta som en sten over for den amerikanske dollar.

Formanden for Senatets efterretningsudvalg, Bob Graham, forudsagde tirsdag, at vi er gået ind i en fase, hvor terrorangreb rettet mod udlændinge og amerikanere kommer til at høre til dagens orden:

»Alle de seneste angreb har Al Qaidas fingeraftryk. Var det et tilfælde? Det ville jeg ikke gå ud fra.«

klaus.justsen@jp.dk{lt}/featurecitat{gt}{lt}/tekst{gt}

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen