Dansker fejlagtigt meldt død
En dansk kvinde blev fejlagtigt meldt død på internettet af indonesiske myndigheder. Der er fortsat ingen spor af tre forsvundne danske piger.
De kaotiske tilstande på Bali efter terrorbomberne har ført til, at en dansk kvinde fejlagtigt er opført som død på en stor indonesisk hjemmeside for turisme på Internettet.
Hjemmesiden har et link til lister over hospitaler samt sårede og døde efter bomberne, og på listen over "deceased victims" (omkomne, red.) optræder blandt andet navnet på en dansk kvinde. Men Udenrigsministeriet oplyser, at der er tale om en fejl, og at den pågældende kvinde er i god behold. Derudover ønsker ministeriet ikke at kommentere yderligere.
Tre fortsat savnet
Status set med danske øjne er således, at to danskere, som blev såret under bombeattentatet, nu er fløjet til Bangkok, hvor de ligger på hospitalet og bliver behandlet for deres brandsår. Tre danske kvinder mellem 18 og 21 år savnes stadig.
»Der er desværre ikke noget nyt endnu. Så længe kvinderne er savnet, har vi håb om at finde dem, og jeg vil ikke begynde at spekulere i, hvor længe, der går, før vi ved noget definitivt,« siger den danske ambassadør i Jakarta, Geert Aagaard Andersen.
Søgen efter danskere
Ambassadøren landede i går på Bali, hvor han sammen med ambassaderåd Inge Durant fortsætter den intensive søgen efter de tre savnede danskere. Ifølge Geert Aaagaard Andersen er der ikke planer om, at danske myndigheder skal til Bali med henblik på en eventuel identifikation.
»Men der er et svensk hold af retsmedicinere på vej hertil, og i det omfang det bliver nødvendigt, skal vi samarbejde med dem,« siger ambassadøren.
Mandag aften dansk tid forlod 125 danskere Bali med det fly, som Udenrigsministeriet, Alletiders Rejser og Europæiske Rejseforsikring i fællesskab havde chartret. Ved ankomsten til Bangkok stod psykologer og læger klar til at tage sig af passagererne.
Men med mindre rejseselskaberne betaler for deres kunder, foregik rejsen for egen regning. De, som ikke ville eller kunne betale de 4000 kroner for rejsen, måtte indtil videre blive på Bali.
På spørgsmålet om, hvorvidt danske statsborgere i sådan en situation bør kunne forvente, at staten betaler hjemrejsen, siger Geert Aagaard Andersen: »De rejsende skal selv betale kostprisen. Sådan er reglerne, og det er også sket i dette tilfælde. Situationen er den, at vi fra Udenrigsministeriet fraråder folk at rejse til Bali, men vi opfordrer ikke direkte folk til at forlade stedet. I sådan en situation er der utroligt mange individuelle spørgsmål, da folk reagerer vidt forskelligt. Men når man rejser ud i verden, er der en eller anden form for risiko, og der er ingen lovhjemmel til at betale hjemrejsen.«
Kontorchef i Udenrigsministeriet, Bent Wigotski, oplyser endvidere, at ministeriet har tilbudt de danske turister at lægge ud for rejsen mod, at de underskriver en refusionserklæring.
Udenrigsministeriet vurderer, at omkring 150 danskere stadig opholder sig på Bali.