USA planlægger militærstyre i Irak

USA planlægger at oprette et amerikanskledet militærstyre i Irak efter en eventuel krig, hvor den irakiske leder, Saddam Hussein, er fjernet fra magten, og USA har besat det olierige Mellemøstland. Militærstyret skal efter planen fungere på samme måde, som de militære overgangsregeringer, der blev oprettet efter Anden Verdenskrig i Japan og Tyskland.

Det skriver det britiske dagblad The Guardian.

Planen indebærer USA's hidtil mest omfattende engagement i genopbygningen af et land siden afslutningen af Anden Verdenskrig. Besættelsen af Irak vil kræve cirka 75.000 amerikanske soldater og koste op mod 120 milliarder kroner om året. Den amerikanske general Tommy Franks, der skal lede et eventuelt amerikansk angreb mod Irak, forventes at få samme rolle som leder af et militærstyre i Irak, som den navnkundige general Douglas MacArthur havde i Japan i 1945.

USA's udenrigsminister, Colin Powell, bekræfter, at planen om en amerikansk militær besættelsesregering i Irak er en af flere planer, som Bush-regeringen overvejer i forbindelsen med en eventuel militæraktion mod Irak. Ingen beslutning er dog taget.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen