Puslespil med 120.000 brikker

Sløret er blevet løftet for en række restaurerede freskomalerier i Frans af Assisis middelalderkirkelige helligdom i det centrale Italien. For fem år siden blev freskomalerierne nærmest udraderet af et jordskælv.

Den 26. september 1997 splintrede et jordskælv, der målte 6,0 på Richterskalaen, de uvurderlige malerier på ikke mindst loftet i kirken i Perugia. Fire mennesker blev dræbt, da dele af loftet kollapsede under jordskælvet i 1997. Jordskælvet smadrede desuden kirkens ældgamle freskomalerier i titusindvis af små fragmenter, skriver BBC og Daily University Science News.

Forskere fra Santa Barbaras University of California, Roms Universitet og La Sapieneza måtte herefter anvende den nyeste computerteknologi i bestræbelserne på at samle malerierne, der efter jordskælvet var reduceret til et gigantisk puslespil.

Kalkbrikkerne var så beskadiget, at de ikke kunne samles på baggrund af deres form. Maleriernes genskabelse er sket udelukkende ud fra farver og indhold.

Forskerne konstruerede blandt andet en eksakt kopi af middelalderkunstneren Cimabues maleri, som de efterfølgende "kastede" på gulvet. Kopiens fragmenter blev herefter fotograferet og scannet ind i en computer. I mellemtiden udformede forskerne en algoritme, så computeren blev instrueret i, hvordan den skulle søge i databasen med kalkstumper og identificere på baggrund af farve. Eksperimentet viste, at computeren kunne samle mellem 90 og 98 procent af fragmenterne.

Ud af de utallige maleristumper har kunstkyndige, historikere, arkitekter, grafikere, kemikere og fysikere gendannet freskoerne. Det enorme projekt har kostet de italienske skatteydere 16 millioner kroner.

De to enorme freskoer malet af Giotto og Cimabue - italienske mestre fra den sene middelalder - er bragt til live igen. Der er dog stadig huller, hvor kalken blev fuldstændig knust under jordskælvet.

Kirkens tagkonstruktion er nu styrket, så det kan modstå eventuelle fremtidige jordskælv.

40 franciskanermunke, der bor i klostret, venter imidlertid stadig på, at restaureringsarbejderne går i gang med deres celler, der også blev beskadiget under de alvorlige rystelser. De håber ved samme lejlighed på at få en elevator bygget ind i deres 700 år gamle kvarterer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen