Regeringspartiet ANC slår revner

Generalstrejke i protest mod regeringens planer om privatiseringer og utilfredsdhed med stigende arbejdsløshed.

Cape Town Splittelsen i Sydafrikas førende parti, ANC, er mærkbar. Truslen om, at venstrefløjen vil bryde ud og danne et nyt parti, har aldrig været større.

Tirsdag indledte den faglige landsorganisation COSATU en to-dages generalstrejke i protest mod regeringens planer om at privatisere statslige virksomheder.

Medlemmer af COSATU har også holdt demonstrationer i Sydafrikas storbyer.

Fagbevægelsen advarer mod for store personalenedskæringer, når de statslige virksomheder privatiseres. Privatiseringerne er hovedårsagen til den politiske splittelse. Men bag dette ligger der en langvarig utilfredshed med den stigende arbejdsløshed og de stigende priser.

Formanden for COSATU, Willie Madisha, siger, at generalstrejken var en svær, men nødvendig beslutning, da måneders dialog med regeringen ikke har givet noget resultat.

ANC kalder strejken for politisk og vil ikke have noget med den at gøre. »Det ville være som at strejke mod os selv«, siger partiets generalsekretær, Khalema Mothlante. Khalema Mothlante anklager COSATU for at rumme elementer fra den yderste venstrefløj, som angriber ANC gennem »udisciplineret kamp«.

Risikoen for, at venstrekræfterne danner et nyt parti, er ifølge Mothlante »en reel mulighed«.

Socialdemokratisk

ANC er en sammenslutning af tre organisationer: partiet selv, COSATU med to millioner medlemmer samt det lille kommunistparti SACP. Hvis dette kommunistparti stod alene, ville det ifølge meningsmålingerne ikke få mere end to procent af stemmerne. Men partiets indflydelse er langt større, da flere af SACP's ledere sidder i regeringen, som f. eks. partiets ordfører, Charles Nqakula, og ministeren for statslige virksomheder, Jeff Radebe, der har ansvaret for privatiseringerne.

ANC har siden magtskiftet i 1994 gradvist bevæget sig længere ind mod midten på den politiske akse. Selvom retorikken i partiets program stadig er revolutionær, er den daglige politik blevet mere og mere socialdemokratisk, og det irriterer kommunister og fagforeningsledere på venstrefløjen.

I den forgangne uge holdt ANC en "policy-konference" for at få styr på splittelsestendenserne i god tid inden partikongressen i december. Konferencen blev et studium i intern uro, men det endte med, at ANC tilsluttede sig en »omstrukturering« af statslig ejendom og desuden kom med en advarsel til det yderste venstre.

»Partiet bliver angrebet fra venstre af indenlandske og udenlandske fraktionsmagere,« sagde præsident Thabo Mbeki på konferencen.

Hvad angår risikoen for udbrud sagde Mbeki, at det kan være til ANC's fordel, hvis visse elementer forlader sammenslutningen.

»Vores bevægelse vil altid blive større og stærkere. Men jeg er alligevel overbevist om, at vi skal overveje princippet om, at jo færre jo bedre.«

I alles interesse

Spændingerne i partiet har eksisteret i flere år, men hver gang de har nået bristepunktet, har alle parter bedyret deres troskab. Det er nemlig i alle de involveredes interesse at bevare samarbejdet. For ANC's vedkommende beholder man en vis kontrol over venstrefløjen og kan så dæmpe de verbale angreb. ANC vil for enhver pris forhindre, at det overvældende flertal i parlamentet svækkes med et oppositionsparti på venstrefløjen, hvor man er mest sårbar. For COSATU's og SACP's vedkommende gælder det stadig, at mulighederne for indflydelse er større, så længe man er med i regeringen og ANC's udøvende organ.

På den anden side er der grænser for, hvor længe en brist kan holde, før fundamentet revner.

ola.sall@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen