Pengestrøm til Kerry

Den demokratiske præsidentkandidat har indsamlet langt større beløb end ventet og udligner dermed en af de fordele, som præsident Bush havde satset på.

Washington

Den demokratiske præsidentkandidat John Kerry er godt på vej til at indhente det store økonomiske forspring, som George W. Bush havde sikret sig med tidlige og store bidrag til sin kampagnefond.

Præsidenten, der ved udgangen af maj havde indsamlet 215 mio. dollars, har fortsat et pænt forspring, men noget tyder på, at det vil være udslettet, inden demokraterne i slutningen af denne måned tager hul på valgårets partikonventer.

I løbet af de seneste fire måneder har John Kerry således været i stand til at indsamle betydeligt flere penge end Bush-kampagnen. Alene i juni kom der mindst 34 mio. dollars i den demokratiske kampagnefond. Hermed er det samlede bidrag nået op på 182 mio. dollars.

Begge kandidater har allerede brugt de fleste af pengene. En talsmand for præsidentens valgkamp oplyser, at der ved begyndelsen af juli var 64 mio. dollars på bankkontoen. For en måned siden havde Kerry 24 mio. på sin konto, og det beløb er i dag væsentligt større.

Det var på forhånd ventet, at George W. Bush med sine kontakter til industriledere og andre velhavende amerikanere ville blive i stand til at bruge langt flere penge under den første del af valgkampen end sin demokratiske rival.

Penge via internettet

John Kerry har imidlertid med stor succes udnyttet de nye muligheder, som internettet har skabt. Ifølge lederen af den demokratiske valgkampagne, Mary Beth Cahil, er der siden årets begyndelse kommet 56 mio. dollars via nettet. Hertil kan føjes 44 mio. gennem posten. Der er fra de to kilder typisk tale om beløb i størrelse 200 dollars eller mindre.

I slutningen af juni lykkedes det på en enkelt dag at få 3 mio. dollars i kassen over nettet. Succesen var så stor, at computeren til sidst brød sammen.

Tallene bekræfter samtidig, at det har været en stor fordel for John Kerry, at de demokratiske primærvalg i år blev fremrykket, så afgørelsen reelt var faldet allerede 2 marts. Herefter kunne kandidaten koncentrere sig om at indsamle penge og angribe præsidenten i stedet for at bruge tid og penge på at bekæmpe rivaler i sit eget parti.

John Kerry var den første demokratiske kandidat, der sagde nej til offentlige tilskud under primærvalgene. Det betød, at han kunne bruge mere end 45 mio. dollars under forudsætning af, at han kunne indsamle mere. Begge dele lykkedes.

For John Kerry har de betydelige bidrag til valgfonden dog også en ganske personlig interesse. Tidligt i valgkampen gav han således sin egen kampagne et lån på 6,5 mio. dollars. Pengene havde han lånt i banken mod sikkerhed i sit hus i Boston. Tidligt i august må den demokratiske præsidentkandidat afgøre, om han vil lade kampagne betale lånet tilbage. Gør han det ikke inden for en snæver tidsfrist, vil lånet blive betragtet som en gave.

75 mio. i statsstøtte

Både Kerry og Bush får, når de har accepteret nomineringen til præsidentkandidat, 75 mio. dollars fra staten til deres kampagner, men samtidig skal de indstille den private indsamling.

På selve valgkampen kan de kun bruge de 75 mio., men det eventuelle overskud efter første del af kampagnen kan videregives til partiernes kasser. Her er det vigtigt for Kerry og demokraterne, at der er et betydeligt overskud, som kan bruges frem til valget 2. november.

Dette overskud skal især dække det hul, som opstår for demokraterne i august. John Kerry nomineres allerede 29. juli, mens denne formalitet for George W. Bush først bringes på plads 2. september.

Præsidenten vil således kunne vente mere end en måned længere end John Kerry med at tage hul på de 75 mio. dollars i offentlige tilskud.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen