EU udpeger ny formand for Kommissionen

Efter ugers splid og kævl enedes de europæiske ledere tirsdag om at udpege Portugals premierminister, José Manuel Durão Barroso, som den næste formand for EU-Kommissionen.

Det skete på et kortvarigt topmøde i Bruxelles, hvor EU-lederne formelt gave Barroso det blå stempel som kommissionsformand. Barroso, der er konservativ, overtager den vigtige formandspost efter italieneren Romano Prodi den 1. november.

Udnævnelsen af portugiseren er resultatet af en uges ihærdigt telefondiplomati mellem EU's formand, Irlands premierminister Bertie Ahern, på den ene side, og de øvrige europæiske ledere på den anden. Ahern måtte starte forfra, da forhandlingerne om Romano Prodis efterfølger gik i bitter hårdknude under et topmøde i forrige uge, da Tyskland og Frankrig forgæves forsøgte at lancere Belgiens premierminister, Guy Verhofstadt, som ny formand for Kommissionen. Verhofstadt blev imidlertid vraget af en stribe lande anført af Storbritannien, og Bertie Ahern måtte opgive at finde en løsning under selve topmødet.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen