NATO-topmøde i undtagelsestilstand

De fysiske rammer for NATO-topmødet i Tyrkiet er spærret inde bag en jernring af politi, og topmødets dagsorden er ramt af nedskæringer i forhold til de store forventninger.

Istanbul

Hele bydele i Ankara og Istanbul har de seneste dage været i veritabel undtagelsestilstand. Hilton-hotellet i Ankara, hvor præsident George W. Bush og hans følge var indlogeret lørdag under præsidentens møde med Tyrkiets regeringschef, Recep Tayyip Erdogan, var tømt til sidste skopudser. Kun Bush' egen stab, inklusive kokke, havde adgang.

Såvel i de to storbyer som i provinsbyerne har sikkerhedsstyrker i dagene op til NATO-topmødet i Istanbul anholdt snesevis af kendte islamister, der mistænkes for at have militante hensigter.

Lørdag eksploderede en bombe på en gangbro i Istanbul, uden at nogen kom noget til. Andre mistænkelige pakker er fundet og undersøgt, og i weekenden var demonstranter bærende bannere med sloganet "Bush defol" (Forsvind Bush) på gaden såvel i hovedstaden som i Istanbul. Dog ikke med lige stor succes.

I Ankara brugte politiet tåregas, og i Istanbul var venstreorienterede aktivister nær ved at blive "slået ihjel" i den overdækkede bazar, et yndet turistmål, da de med flyveblade opfordrede bodernes indehavere til boykot af kunder fra NATO-delegationer i solidaritet med det irakiske folk.

Trusler om drab

I Irak truede en militant gruppe, muligvis med forbindelse til Al Qaida, med at dræbe tre gidsler fra et tyrkisk entreprenørfirma, der blev taget til fange for fire dage siden, medmindre tyrkerne holder op med at arbejde for den multinationale besættelsesstyrke.

Selve topmødet, der åbnede med en officiel middag i aftes, vil næppe leve op til de store forventninger, de tyrkiske arrangører havde for blot få måneder siden om en "Istanbul-erklæring", der skulle åbne et nyt partnerskabs-kapitel mellem alliancen og den muslimske verden - i hvert fald de "moderate" arabiske lande.

Projektet skrinlagt

Men den seneste udvikling i Irak og arabiske lederes skepsis - dikteret af frygt for deres egne befolkningers reaktion - har reelt skrinlagt projektet for nærværende. Der var også et amerikansk håb om, at topmødet ville resultere i en aktiv NATO-rolle i Irak - udtalt så sent som få dage før topmødet i et tv-interview, George W. Bush gav til tyrkiske kanaler.

Det storstilede mellemøstskema synes nu reduceret til en form for enighed om NATO's deltagelse i uddannelse af irakiske politi- og sikkerhedsstyrker.

Men endnu søndag herskede usikkerhed om især Frankrigs accept af detaljerne i et arrangement af den art.

»Det er et problem, at amerikanerne ikke lytter til os,« sagde en tyrkisk diplomat, der har deltaget i forberedelsen af topmødet.

»De neokonservative ideologer i Washington er ikke pragmatikere, endsige politikere, og de er tydeligvis heller ikke fortrolige med regionens mekanismer.«

Venskabelighed

Udadtil var atmosfæren under George W. Bush' besøg i Ankara dog præget af venskabelighed trods de meningsforskelle, der har præget det seneste halvandet år, og som indledtes med tyrkisk afvisning af amerikanske troppetransporter til det nordlige Irak. Bush fortalte Recep Tayyip Erdogan, at USA »meget værdsætter« Tyrkiets eksempel som et muslimsk land, der »hylder demokratiet, lov og orden og frihed«. Den amerikanske præsident tilføjede, at USA støtter Tyrkiets ønske om en fast dato for forhandlinger om fuldt medlemskab af EU.

Den tyrkiske dagsorden for det bilaterale møde var både diplomatisk og kontant. Det kontante bestod i krav til USA om at bistå bekæmpelsen af kurdisk-tyrkiske PKK-separatister, hvis militante grupper holder til i Nordirak, og som ifølge tyrkisk militær er tilbage over grænsen med en styrke på et par tusinde guerilla-soldater. For nylig ophævede PKK en gennem fem år ensidigt erklæret våbenhvile. Osman Öcalan, bror til den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan og leder af det militære PKK-netværk, opholder sig angiveligt i Mosul i Nordirak. Desuden lagde tyrkerne diplomatisk pres på den amerikanske præsident for at fremtvinge et bindende løfte om, at USA ikke vil tillade de kurdiske klaner i Nordirak at udskille sig i en selvstændig stat - eller noget, der ligner.

»En deling af Irak bør ikke tillades,« sagde den tyrkiske udenrigsminister, Abdullah Gül, forud for samtalerne med Bush.

lasse.ellegaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen