En festdag i Bagdad

Mellem alle historierne om bilbomber og bortførelser i Irak er der også enkelte lyspunkter. I lørdags blev 287 nye, unge læger udklækket på universitetet i Bagdad.

For en kort stund glemte 287 unge, nyuddannede læger i lørdags deres frygt og bekymringer og kastede sig med liv og sjæl ud i at fejre deres netop overståede eksamen sammen med familie og venner.

Gården til det medicinske fakultet var fyldt til bristepunktet af dansende og syngende unge mennesker, og arabisk popmusik drønede for fuld styrke ud af de store højttalere. Den anspændte stemning af frygt og uro, som ellers præger Bagdad i disse dage, var som blæst væk.

»Dette er en glædens dag. Det skal ingen få lov at ødelægge,« sagde 25-årige Rend Khalili, en af de nyudklækkede unge læger.

Sammen med veninden og klassekammeraten Rose Natheer på 24 har hun slidt i døgndrift de seneste par måneder for at få så god en eksamen som muligt. Gennemsnittet afgør nemlig, hvor man kan få job: Jo dårligere karakterer, des længere væk fra Bagdad kommer man.

»Vi har heldigvis fået så pæne eksaminer, at vi har gode chancer for, at vi bliver ansat her i Bagdad. Som situationen ser ud nu, er det udelukket, at jeg tager til en anden by og arbejder. Det vil mine forældre aldrig tillade,« siger Rose Natheer.

Brug for lægerne

De to unge kvinder er stolte over deres nyerhvervede titel og den livsopgave, de har påtaget sig.

»Det er sørgeligt at se, hvordan nogle af landets dygtigste læger og professorer rejser væk. De burde være vores vejledere. Vi unge har brug for dem,« siger Rose Natheer og forsværger, at hun selv kunne finde på at forlade Irak, selv om dagligdagen i øjeblikket er farlig.

Rend Khalili og Rose Natheer siger, at de som læger har fået en enestående chance for at hjælpe folk og gøre noget godt for deres land.

»Terroristerne og de kriminelle skal ikke få lov at vinde, det accepterer vi ikke. Vi lader os ikke skræmme væk. At sætte sig med hænderne i skødet og give op - det er det samme som at skylle sin fremtid ud i toilettet,« siger Rend Khalili.

Kammerat kidnappet

En enkelt episode kaster alligevel en skygge over festdagen. En af de to unge kvinders studiekammerater og nære ven er her ikke. Han blev kidnappet fem dage tidligere foran sit hjem, netop som han var på vej til den sidste og afsluttende eksamen.

Flere af naboerne så det ske, men de kunne intet stille op mod de fem kidnappere, der var bevæbnet med maskinpistoler.

»Jeg talte i telefon med ham aftenen før. Vi har kendt hinanden i mange år og har drømt om at fejre denne dag sammen. I telefonen sagde han, at han næsten ikke kunne fatte, at vi endelig blev læger i morgen. Han sagde, at han talte minutterne,« fortæller Rose Natheer.

Ikke råd til løsepenge

Den unge mand er stadig i kidnappernes vold. De har forlangt 25.000 US-dollars i løsepenge, men det kan hans familie umuligt betale.

»Vi kan kun håbe på det bedste for vores ven. I dag fester vi og danser og synger. Men det er hele tiden med en følelse af skyld, fordi han ikke er her,«- siger Rose Natheer.

Ud af de 287 unge læger, som om kort tid skal aflægge lægeløftet, vil mindst ti procent rejse ud af landet, oplyser dekanen for det medicinske fakultet, dr. Hakmat Al-Shaarbaf. Til USA og Europa, til Yemen, Libyen og andre af de rige arabiske nationer, hvor der er langt flere penge at tjene end i Irak.

Arbejde til alle

En irakisk læge tjener i dag under 200 dollars om måneden.

»Men det er da et stort fremskridt i forhold til, hvad vi fik under Saddam Hussein. I den sidste tid svarede en månedsløn til mindre end fem dollars,« siger Hakmat Al-Shaarbaf og tilføjer, at stort set alle de nyuddannede kan se frem til at få arbejde. Der er stor efterspørgsel på læger i Irak.

»Jeg beder de unge om at udvise tålmodighed. Tiderne er meget vanskelige lige nu, men de må forstå omstændighederne. Frem for alt må de bevare troen på, at der venter dem en lys fremtid. For det gør der, det er jeg overbevist om,« siger han.

eva.plesner@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen