Irak knuget af terror

Terrorbølge skaber frygt blandt irakerne forud for magtoverdragelsen på onsdag. Alle, der har mulighed for det, rejser ud af Bagdad.

Bagdad

Terrorangrebene i Irak tager til i takt med, at dagen for koalitionens magtoverdragelse til irakerne nærmer sig. Ifølge lederen af det danske repræsentationskontor i Bagdad, Torben Gettermann, er angrebene eskaleret de seneste 14 dage.

»Det er en meget trist udvikling, som primært rammer de civile irakere, og formålet er at ødelægge den politiske proces, der er i gang,« siger Torben Gettermann.

Lørdag blev flere irakiske byer ramt af bombeangreb. I Erbil i det nordlige Irak gik det ud over en uddannelsesinstitution, og en sikkerhedsvagt blev dræbt og 40 kvæstet. Længere mod syd, i Baquba sprængte oprørere det lokale hovedkvarter for Iraks premierminister Iyad Allawis politiske parti i luften.

Det skete, efter at oprørere tidligere på dagen havde angrebet et stort shiamuslimsk partis kontor i byen. Mindst fire blev dræbt og to andre kvæstet. Ofrene var medlemmer af Det Øverste Råd for Islamisk Revolution i Irak (SCIRI).

Undtagelsestilstand

De seneste dage har der verseret rygter om, at den nye irakiske regering vil indføre undtagelsestilstand som én af sine første handlinger. Hidtil har Iraks premierminister, Iyad Allawi, sagt, at han ikke anser det for en god idé, men fredag sagde Iraks forsvarsminister, Hazem al-Shaalan, at det muligvis vil ske i Bagdad og flere andre regioner i Irak. Frygten for de kommende dage er udbredt blandt Bagdads borgere, og de færreste tror på, at magtoverdragelsen på onsdag vil ændre på noget.

»Jeg tror ikke på, at vi får en reel irakisk regering. Det kommer ikke til at ske i min levetid. Det vil stadig være amerikanerne, der har kontrollen. De har alt for mange interesser i vores olie og andre rigdomme til at overlade magten til os,« siger Thikri Lafti, der er tidligere politichef i Babel 90 km syd for Bagdad. Siden hans syvårige søn blev kidnappet i januar, har han mistet troen på en lysere fremtid i Irak.

Ifølge den 63-årige øjenlæge Akram Sadik Hassan vil de kommende seks måneder blive altafgørende for Iraks skæbne.

Ud af Bagdad

»Hvis det lykkes at få terroren under kontrol, har vi en chance. Hvis ikke, så ender Irak som et nyt Somalia, der er regeret af røvere og smuglere og enevældige bykonger,« siger han.

I går sendte han sin søn, svigerdatter og to børnebørn ud af Bagdad og i sikkerhed i Kurdistan i det nordlige Irak. Mange andre borgere i Bagdad følger i disse dage hans eksempel, ligesom de fleste udenlandske firmaer har sendt deres medarbejdere hjem på et par ugers ferie eller mere.

»Enhver, der har mulighed for det, rejser ud af byen. Alle er bange for, hvad der vil ske,« siger Akram Sadik Hassan.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen