EU og USA udglatter modsætninger

Præsident Bush kommer til NATO-topmøde med bedre kort på hånden, efter at EU har lovet at støtte uddannelsen af nye irakiske sikkerhedsstyrker. Præsidenten måtte dog samtidig acceptere kritik af USA's behandling af de irakiske fanger.

Washington

USA og EU lagde lørdag enkelte af de skarpe modsætninger, som krigen i Irak har skabt, bag sig ved det årlige topmøde på Dromoland Castle i den vestlige del af Irland.

Under det blot to timer lange møde fik George W. Bush for første gang konkret støtte fra EU til sine bestræbelser på at etablere et levedygtigt demokrati i Irak, der skal tjene som forbillede for andre lande i Mellemøsten.

Den irske EU-formand, Bertie Ahern, og EU-Kommissionens formand, Romano Prodi, stillede sig bag Iraks anmodning om, at NATO påtager sig en større rolle ved uddannelse af politi og militær, så kampen mod vold og terror kan styrkes.

Modsætninger forbi

På en efterfølgende pressekonference udlagde den amerikanske præsident denne enighed som bevis for, at tidligere bitre modsætninger over den militære indsats i Irak nu var overvundet.

»Vi har fælles mål. I dag har de europæiske lande lovet deres støtte til den nye irakiske regering. I de næste dage vil vi på NATO-topmødet diskutere premierminister Allawis anmodning om NATO's hjælp til at uddanne Iraks sikkerhedsstyrker,« fastslog præsidenten.

Udtalelsen ses som tegn på, at den amerikanske regering vil udlægge en mindre håndsrækning fra NATO og EU som bevis for, at de gode forhold i alliancerne nu er genoprettet.

Europæiske diplomater fastslog efter det korte topmøde, at præsident Bush har måttet opgive sit ønske om at få flere NATO-lande til at sende soldater til Irak. Løftet om at give en håndsrækning ved uddannelsen af soldater og betjente kan derfor snarere ses som en minimalløsning for begge parter.

To udlægninger

Præsident Bush kan vende tilbage til Washington og hævde, at han har sikret bredere opbakning til indsatsen i Irak. Europæiske ledere kan til gengæld fastholde, at de gerne vil hjælpe Irak, uden at de dermed kommer så tæt på præsident Bush, at det bliver en politisk belastning.

EU gennemtvang også, at sluterklæringen kom til at rumme et afsnit om, at Geneve-konventionerne skal overholdes i fuldt omfang. Det kan kun udlægges som en henvisning til overgrebene på de irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet. Bush og Ahern bekræftede da også, at denne pinlige sag var blevet diskuteret.

Præsident Bush antydede med sin optræden på det afsluttende pressemøde, der til tider var så afslappet, at det nærmede sig det pjattede, at han tillægger de kommende dages forhandlinger i Istanbul langt større betydning end mødet med EU-lederne på det eksklusive slot.

Der blev kun besvaret enkelte spørgsmål, og den amerikanske præsident var ivrig efter at forklare, at han havde fortalt sig, da han fik sagt, at han i morgen ville flyve videre til NATO-topmødet.

»Det er i dag jeg flyver videre, og det er først søndag og mandag, at vi holder NATO-topmøde,« forklarede præsidenten med et skævt smil. En forklaring, der for god ordens skyld blev gentaget et par gange.

Fortjent opbakning

I en fælles erklæring understreges det, at EU og USA er enige om, at den nye regering i Bagdad har brug for og fortjener kraftig støtte fra det internationale samfund, hvis Irak skal blive en fri og demokratisk nation.

Denne holdning understreges af et løfte om, at begge parter også vil arbejde for at reducere Iraks gæld, der anslås til omkring 120 mia. dollars. Der siges dog ikke noget konkret om, hvor når denne gæld skal reduceres og med hvor meget. Det overlades til de store lånegiver i den såkaldte Paris-Klub.

Slut med uenighed

Der udtrykkes også støtte til den multinationale styrke i Irak, der bl.a. skal sikre FN's deltagelse i den fortsatte proces, hvor et af de første vigtige mål er afholdelse af frie valg senest med udgangen af januar næste år.

Iagttagere fastslår, at det korte møde ikke resulterede i større gennembrud, men at begge parter kan udlægge det positivt, at man nu koncentrerer sig om den fremtidige udvikling i stedet for at rippe op i tidligere uenighed.

Økonomiske aftaler

Den bedre atmosfære blev samtidig underbygget af enkelte resultater på den økonomiske front. Der blev indgået en aftale om at gøre EU's kommende globale navigationssystem, Galileo, kompatibelt med det amerikanske GPS-system.

Begge parter udtrykte også ønske om at sikre et gennembrud i forhandlingerne om øget frihandel kendt som Doha-runden.

Det er anden gang siden begyndelsen af juni, at præsident Bush besøger Europa, og han blev igen mødt med store demonstrationer. Fredag aften marcherede 10.000 demonstranter gennem Dublin, og lørdag lykkedes det nogle tusinde at blokere veje, så den afsluttende pressekonference blev forsinket.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen