Sydafrika: Kritik af diskrimination af hvide

Ledere i Sydafrikas regeringsparti ANC rejser nu debat om racelove, som gør livet surt for hvide sydafrikanere.

Johannesburg

De første kritiske røster mod Sydafrikas nye racelove begynder at lyde i landets regerende parti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).

Det er partiets ordstyrer, Mosiuoa Lekota, der fremfører, at han vil starte en debat om lovene.

Mellem 1994 og 1999 var der ingen sydafrikanske love, som forskelsbehandlede folk på grund af deres race.

Genindført i 1999

I 1999 genindførte ANC imidlertid begrebet race i lovgivningen. De nye love handler om positiv forskelsbehandling af sorte, farvede og indere i arbejdslivet samt racefordeling af personale både i den offentlige og i den private sektor.

Der findes også nye love omhandlende racefordeling inden for minearbejde og landbrugssektoren.

Racelovene er det vigtigste stridspunkt mellem ANC og det største oppositionsparti, Democratic Alliance (DA). Sidstnævnte mener, at lovene indeholder en snert af racisme, eftersom de diskriminerer Sydafrikas knap seks millioner hvide. DA har accepteret positiv særbehandling i en overgangsperiode for at udjævne de store økonomiske forskelle i landet, men partiet har altid ønsket en klausul indeholdende en beskrivelse af, hvornår særbehandlingen skal ophøre igen.

Som svar på dette har ANC hidtil svaret, at kritikken er racistisk og bygger på et ønske om hvid dominans. Derfor er det en uventet udvikling, når selve partiets ordstyrer, forsvarsminister Mosiuoa Lekota, over for parlamentets forsvarskomité giver udtryk for sin egen tvivl . Han angiver, at han har fået øjnene op for problemet, fordi han har svært ved at leve op til racekvoterne i forsvaret. Yderst få hvide og indere vælger den karriere i dag.

»Hvornår skal vi høre op med at være sorte, farvede, indere eller hvide og i stedet bare være afrikanere alle sammen? Vi må begynde at tænke over, hvornår alle sydafrikanere bare kan anses for at være sydafrikanere,« udtaler Mosiuoa Lekota.

»Jeg vil åbne en debat om dette emne inden for den nærmeste fremtid. Hvor længe kan vi være optaget af disse ting?«

Mosiuoa Lekota tilføjer, at han synes, det føles »modbydeligt,« når de folkevalgte politikere ser sig som repræsentanter for en bestemt race. Bemærkningen kan være naturlig i andre lande, men i det splittede Sydafrika er det ikke helt så naturligt at komme med en sådan udtalelse.

Sport og race

Desuden synes Mosiuoa Lekota, at idrætsudøvere på de sydafrikanske sportshold for fremtiden udelukkende bør vælges ud fra deres idrætsmæssige evner og ikke ud fra deres hudfarve. Racefordeling i idræt har været den officielle politik i snart 10 år. Nu er den nye idrætsminister, Makhenkesi Stofile, som blev udnævnt efter valget i april, imidlertid begyndt at signalere, at det er ved at være tid til at afskaffe racefordelingen inden for idræt.

Regeringens pressetalsmand, Joel Netshitenzhe, hævder, at Mosiuoa Lekotas og Makhenkesi Stofiles udtalelser imod racefordeling og positiv særbehandling ikke betyder, at regeringen har ændret holdning.

ola.sall@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.