Terrortrussel i USA mødt med skepsis

Justitsminister vil have amerikanerne til at jagte syv mænd og kvinder, men kollega opfordrer sine landsmænd til at nyde tilværelsen. Seks af de syv har været eftersøgt i månedsvis.

Washington

Advarsler om, at Al Qaida næsten er klar til at iværksætte et nyt stor angreb på USA, er blevet modtaget med betydelig skepsis, skønt de understreges af en klapjagt på syv mænd og kvinder, der kan være med i planlægningen. Fra flere sider påpeges det, at advarslen fra justitsminister John Ashcroft kan være politisk motiveret som et forsøg på at svække opmærksomheden omkring præsidentens hastigt faldende popularitet og de voksende problemer i Irak.

Denne vurdering blev styrket af diametralt modstridende signaler fra regeringen og påvisninger af, at advarslerne og eftersøgningerne i det store og hele bygger på flere måneder gammelt og allerede kendt materiale.

Justitsminister Ashcroft fastholder, at efterretningsrapporter og offentlige udtalelser fra folk med tilknytning til Al Qaida antyder, at terrorgruppen har til hensigt at ramme USA hårdt, og at den næsten er klar til at angribe.

Inden advarslen blev fremsat, havde Ashcrofts kollega Tom Ridge, der er ansvarlig for national sikkerhed, imidlertid opfordret amerikanerne til at fortsætte deres normale tilværelse og nyde at leve i deres dejlige land.

Ridge gjorde det samtidig klart, at der ikke er planer om at hæve det trusselsniveau, som siden januar har været på det mellemste af fem trin. Denne holdning står i skarp kontrast til justitsministerens påstande om, at truslerne om et stor angreb nu var større end tidligere.

Mangler viden

John Ashcroft indrømmede, at regeringen ikke har informationer om, hvor eller hvornår terroristerne planlægger at slå til, men at man har optrappet sikkerheden omkring en række større begivenheder i de kommende sommermåneder.

Selv FBI-chefen Robert Muller var ikke parat til at støtte sin chefs dystre forudsigelser, men nøjedes med at tale om en tro på, at der i de kommende uger var en øget trussel mod amerikanske interesser rundt om i verden.

Kendte trusler

Anonyme kilder var endnu mere afdæmpede med henvisninger til, at der ikke var tale om egentlige nye efterretningsrapport, men om velkendte trusler.

Seks af de syv mænd og kvinder, som blev præsenteret på store plakater, har således været eftersøgt i månedsvis og intet tyder på, at de opholder sig i USA.

Kun den syvende er et nyt navn. Adam Yahiye Gadah er en amerikansk statsborger født i Californien, som for nogle år siden konverterede til islam. Hans bror oplyser, at familien ikke har hørt fra ham i mere end et år, og at han den gang boede i Pakistan, hvor han skulle giftes.

Justitsminister John Ashcroft afviste påstande om, at hans advarsel var politisk motiveret med en henvisning til, at offentligheden af og til må mindes om den alvorlige trussel fra terroristerne. Kritikere betegner det imidlertid som påfaldende, at advarslen kom blot et par døgn efter, at de fleste amerikanere synes at have ignoreret præsidents tale om en plan for udviklingen i Irak.

Samtidig påpeges det, at den nye advarsel også skal ses i lyset af den langvarige kommissionsundersøgelse af omstændighederne omkring terrorangrebene 11. september 2001.

I den forbindelse er regeringen blevet kritiseret for ikke at have taget advarsler i løbet af sommeren alvorligt nok. Den nye advarsel kan derfor ses som et forsøg på at demonstrere, at man denne gang tager alle mulige forholdsregler og dermed håber at udelukke senere kritik.

De politiske elementer blev understreget, da den demokratiske præsidentkandidat John Kerry hævdede, at reringen ikke gjorde nok for at styrke landets sikkerhed. Præsidentens valgkamp svarede straks igen ved at beskylde Kerry for at misbruge sikkerhedssituationen i valgkampen.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen