Skull and Bones: Rivalernes hemmelighed

Ynder man teorier om dystre sammensværgelser, er Skull and Bones-broderskabet på Yale University en guldgrube. Vinder John Kerry valget 2. november, vil tre af USA's seneste fire præsidenter komme fra det mystiske selskab, for Bush I og II var også med til ritualer bag tykke mure.

Washington

Det er vanskeligt at finde to mænd i amerikansk politik, der har mindre til fælles end George Walker Bush og John Forbes Kerry, skønt de kommer fra det samme velhavende, nordøstlige hjørne af USA.

Det gælder dog med en enkelt væsentlig undtagelse. De to var eller måske rettere er medlemmer af det samme hemmelige broderskab. De er Bonesmen, betegnelsen for den lille eksklusive gruppe, der har været med i "Skull and Bones" selskabet ved berømte Yale University i New Haven, Connecticut.

Hvad Bonesmen gør for sig selv og hinanden, mens de er medlemmer det sidste år på universitet og senere, bevares som den dybest mulige hemmelighed. Stort set det eneste, der ikke er hemmeligt, er, at Kerry var medlem, inden han tog sin eksamen i 1966, og Bush to år senere.

Da man kun er i Skull and Bones det sidste universitetsår, mødtes de to aldrig i broderskabets bygning, der med sine store tunge sten og mangel på vinduer minder mere om et gravkammer end om et mødelokale.

John Kerry har sagt, at han mindes den yngre Bush fra andre dele af Yale, mens Bush ikke har erindringer i den retning. Den nuværende præsident var kendt som leder af en anden gruppe, der blev mere berømt for sine uophørlige fester end for sit akademiske arbejde.

Tavshed og teorier

Det er spild af tid at spørge præsidenten og hans demokratiske rival om deres fortid i Skull and Bones. I første omgang forsøgte Bush sig med en forklaring om, at broderskabet var så hemmeligt, at han ikke var sikker på, at det stadig eksisterede.

Derefter parerede han i et TV-interview spørgsmål om sagen med et: »Det er så hemmeligt, at vi ikke kan tale om det.«

Inden da havde Kerry allerede besvaret de samme spørgsmål med et: »Ikke meget, for det er hemmeligt.«

Den slags er naturligvis fremragende næring for alle, der elsker at udvikle sammensværgelsesteorier. Når det gælder teorier om mænd med onde planer, spiller Yale-gruppen og dens Bonesmen da også en fremtrædende rolle.

De er blevet beskyldt for at være grundpillen i en international sammensværgelse, der som mål har verdensomspændende magt. De er også blevet beskyldt for at styre alt fra CIA til regeringen, og bevæger vi os ind på sex-fronten mangler der heller ikke noget.

Skønt der de senere år er skrevet flere bøger om Skull and Bones og dets medlemmer, må forfatterne indrømme, at de i høj grad har været tvunget til at bygge på rygter og oplysninger på anden tredje eller fjerde hånd.

En ting er nemlig ganske sikkert. En Bonesman siger ikke ét ord om, hvad der sker bag de tykke mure på High Street i New Haven.

De fleste oplysninger er derfor kommet fra tidligere veninder til medlemmer, der måske for at opnå det ene eller det andet har vovet sig ud i lidt pral. Et enkelt indbrud for nogle år siden afslørede også et par dokumenter, der dog ikke røbede meget.

USA har allerede haft tre Bonesmen som præsidenter. Den første var William Howard Taft, og den næste blev den første præsident Bush. Vinder Kerry valget til november, vil tre af USA's sidste fire præsidenter således være Bonesmen.

Skabt i 1832

Skull and Bones blev skabt i 1832 af studenten William Russell, der var arving til en millionformue, som handel med opium havde grundlagt. Russell hentede øjensynligt inspiration fra mystiske broderskaber under et besøg i Tyskland.

24 år senere blev mødelokalet i en blanding af græsk og ægyptisk klassisk stil opført, og næsten samtidig blev optagelsesproceduren fastlagt. Hvert forår udpeger de 15 medlemmer i afgangsklassen 15 medlemmer fra klassen under dem.

Der er således aldrig mere end 15 medlemmer og kun omkring 600 nuværende og tidligere Bonesmen er i live. For langt de fleste gælder det, at de er velhavende mænd med indflydelse i forskellige dele af det amerikanske samfund.

Det er dog en regel med undtagelser, idet enkelte Bonesmen også lever en mere beskeden anonym tilværelse. Desuden er der kommet kvinder med i kredsen, efter at årgang 1991 besluttede at udpege seks kvinder og ni mænd.

Mænd med indflydelse

Allerede i 30erne blev jøder optaget som medlemmer, og i det seneste halve århundrede har mindretalsgrupper også været repræsenteret. Yales rektor Richard Levin ser på den baggrund Skull and Bones som en miniudgave af sit universitet.

Det kan ikke overraske, at mange Bonesmen har fremtrædende positioner i samfundet. Yale er et af USA's bedste universiteter i den såkaldte Ivy league og skulle derfor i det mindste i teorien udklække de bedste og de smarteste.

I den forbindelse skader det heller ikke, at mange af studenterne kommer fra velhavende familier, der allerede har betydelig indflydelse.

Resultatet er blevet, at medlemmer af Skull and Bones har været med i mange afgørende faser af USA's historie. Det gjaldt eksempelvis ved udviklingen af atomvåben, ved skabelsen af CIA og ved genopbygningen af Europa efter Den Anden Verdenskrig.

I den kendsgerning kan mange se facetter af en sammensværgelse, mens andre nøgternt påpeger, at CIA selvfølge rekrutterede folk fra Yale og andre universiteter på den fineste liste, fordi der blandt dem er flere med sprogkundskaber end i andre dele af landet.

Sex-hemmeligheder

Når de 15 medlemmer er blevet udpeget, må de igennem en længere optagelsesprocedure. Det første led er en større ceremoni, hvor det nye medlem må lægge sig nøgen i en kiste og der fortælle intime detaljer om sig selv.

Filmen "The Skulls" byggede på en række legender og hævdede, at de nye medlemmer fik både bil, penge og prostituerede. Den påstand holder næppe for en nærmere undersøgelse, men der er ingen tvivl om, at Bonesmen må blotlægge deres seksuelle erfaringer.

Formålet er øjensynligt, at skabe grundlag for et tæt sammenhold. Alt tyder på, at det virker efter hensigten. Hverken Bush eller Kerry behøver at frygte, at deres nu næsten 40 år gamle beretninger pludselig genopstår. 14 ved, hvad de sagde, men de tager det med i graven.

John Kerry var leder af Yale's debatklub, da han blev udvalgt til Skull and Bones, og hans venner har forklaret, at han allerede den gang brugte meget af sin tid til at diskutere politik og også fortalte, at han en dag ville forsøge at blive præsident.

Forbindelsen til broderskabet har for Massachusetts senatoren været ganske tæt. Hans første kones bror var således også medlem, og hustruen Teresa's første mand, John Heinz, var lige som sin far medlem.

Det kan ikke udelukkes, at George W. Bush fik en håndsrækning fra sin far, inden han blev udpeget. Rygtet vil således vide, at Bush senior mødte op på sønnens værelse med en besked om, at han skulle acceptere optagelse i broderskabet, hvor hans bedstefar Prescot også havde været med.

Kontakten er bevaret

Både Bush og Kerry var flittige medlemmer, der ofte mødte op i bygningen mere end de to gange om ugen, som reglerne kræver. Efter sigende låste Kerry sig inde for at skrive sin afgangstale, der indeholdt kritiske udfald mod krigen i Vietnam, skønt han inden da havde meldt sig til flåden.

Begge mænd har også bevaret en nær kontakt til de gamle kammerater. Efter at være blevet præsident har Bush således udpeget mindst 10 Bonesmen til fremtrædende poster i regeringen. Han har også haft næste alle fra sin egen årgang på besøg i Det Hvide Hus og 11 af de 14 brødre har været i Camp David.

Kerry samlede sin årgang, da han ønskede at markere 25 års dagen for en nær vens død. Richard Pershing, der var samme Skull and Bones årgang, blev dræbt i Vietnam. Kerry skrev til sine forældre, at vennens død lammede ham og han henviste ifølge dagbladet Boston Globe til deres fælles fortid i Bones.

Her drikkes der af skåle formet som kranier, og knogler udsmykker lokalet. Det makabre sceneri skal øjensynligt understrege, at livet er kort, og at medlemmerne derfor gør klogt i at bruge det fornuftigt.

Ubrydelige bånd

Der er ingen tvivl om, at George W. Bush har fået mange håndsrækninger fra Bonesmen. De gav ham hans første job, investerede i hans olieselskab og skrabede penge sammen, så han kunne få andel i baseball klubben Texas Rangers.

De har også givet millioner til hans politiske kampagner og det samme gælder for John Kerry.

Hvorfor?

Fordi der i Skull and Bones blev skabt ubrydelige bånd, har en enkelt Bonesman forklaret. Hvordan de blev så stærke, vil hverken han eller hans brødre dog sige et ord om. Det overlades til fantasien.

Rektor Levin indrømmer, at listen over berømte Bonesmen er lang, men han advarer mod at overvurdere broderskabets betydning.

På det punkt er George W. Bush og John F. Kerry ganske enige. De vil tale om mange ting under valgkampen, men ikke om deres fælles fortid, og de vil slet ikke bruge deres gamle slang-sprog, hvor alle ikke Bonesmen er "barbarer".

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.