ANC øger sit flertal i Sydafrika
Stor valgsejr til ANC. Fremgang for det største oppositionsparti. Mens partiet, som regerede Sydafrika i ca. 40 år under apartheid, nærmest blev udraderet ved onsdagens valg.
Cape Town
Som ventet tog ANC valgsejren hjem i Sydafrika med en meget stor margin. Regeringspartiet fik ca. 68 pct. af stemmerne, mens nummer to, Demokratisk Alliance, DA, fik ca. 15 pct.
Det endelige resultat ventes først i dag, fredag, men allerede i løbet af torsdagen tegnede et klart billede sig. ANC øger sit flertal med et par procent, men de store forandringer i sydafrikansk politik finder sted i oppositionen.
Den mest dramatiske ændring tegner det parti, som regerede Sydafrika i ca. 40 år under apartheid, sig for, idet det næsten blev udvisket. Det Nye Nationalistparti, NNP, får kun omkring 2 pct. af stemmerne sammenlignet med 7 pct. ved seneste valg. Det er vælgernes straf for, at partiet skiftede side for to år siden og gik i koalition med ANC i Den Vestlige Kapprovins. Af samme grund er NNP gået tilbage fra 38 til 9 pct. i bemeldte provins.
I KwaZulu-Natal ligger ANC og det zulunationalistiske parti Inkatha Freedom Party begge på ca. 40 pct. Her ventes Inkatha at regere i koalition med DA, som partiet har haft valgsamarbejde med. Imidlertid høres der positive røster fra både ANC og Inkatha om et samarbejde. Et sådant tiltag vil stille DA uden for døren, og ANC vil få magten i alle ni provinser. På landsplan er Inkatha gået tilbage fra 8 til knap 5 pct.
ANC's stilling er ikke i fare, men øget konfrontation i det sydafrikanske parlament er at forudse. Årsagen er, at det største oppositionsparti, Demokratisk Alliance, DA, er gået stærkt frem fra 9 til ca. 15 pct. DA har profileret sig på en kras kritik af ANC. Partilederen, Tony Leon, griber enhver chance for at fyre bredsider af mod regeringen.
Delte meninger
Det har givet pote hos minoriteterne: hvide, farvede og indere, som føler sig truede af ANC's dominans. Derimod skaber Tony Leons respektløse stil ofte irritation blandt ANC-loyale sorte. Tony Leon beskyldes for at være ubehøvlet og »uafrikansk«.
Tallene tyder imidlertid på, at det er lykkedes DA at gøre indhug i selv det sorte vælgerkorps. Det kunne tyde på, at racetilhørsforholdet betyder mindre nu, mens klassetilhørsforholdet får voksende betydning. I så fald er Sydafrika på vej i samme retning som andre vestlige demokratier.
Set i et historisk perspektiv er Sydafrikas demokrati blevet konsolideret på midten. De yderligtgående partier på højre og venstre fløj er blevet så små, at de er politisk uinteressante. Det notorisk ustabile Sydafrika er dermed blevet stabilt.
Set i et fremtidsperspektiv er demokratiet derimod ikke specielt sikkert, eftersom det største parti er så dominerende.
Et magtskifte med årtiers mellemrum har overalt vist sig at gavne demokratiet og forhindre korruption. I Sydafrika er et magtskifte ikke i kikkerten selv med en horisont på flere årtier.