Forskere: 50 planeter kan rumme liv
I løbet af 15 år venter astronomer at kunne få bekræftet, om der er liv på 50 planeter i vor galakse, der tilsyneladende rummer forudsætningerne for liv.
Forskere har i de seneste år opdaget over 100 stjerner ud over vores sol med planeter i kredsløb. Men der er i alle tilfælde tale om planeter af gas som Pluto, der ikke kan rumme liv.
Planeter som Jorden burde i teorien eksistere, men de er i så fald for små til at kunne ses med den nuværende teknologi. Opdagelserne skal ske med rumteleskoper, og det vil ske i løbet af de næste 15 år, skriver BBC.
For at kunne rumme liv skal de små planeter rumme vand i flydende form.
Temperaturen er vigtig
"Vi forventer at de små planeter ligner Jorden i størrelse og masse, de har en lignende atmosfære, de har have og kontinenter - og dermed grundlag for liv. Men det store spørgsmål er så: Har der rent faktisk været liv der engang," fortæller astronom Barrie Jones til BBC.
Hans forskningsgruppe har brugt computersimulation til at beregne det sandsynlige antal planeter indeholdende grundlaget for liv. Planeterne skal findes i en bestemt afstand fra en sol, hvor temperaturen ikke er for lav eller for varm til at flydende vand kan findes.
Skulle der endelig findes liv på en eller flere af disse fjerne planeter, vil det sandsynligvis aldrig blive muligt at udforske dem via besøg fra astronauter - afstanden er for stor. Forskerne vil være nødt til at indsamle viden på baggrund af rumobservationer.
poul.tvilum@jp.dk