Milosevic afviser at forholde sig til nye Kosovo-anklager

Jugoslaviens tidligere leder Slobodan Milosevic forklarede mandag ved FN's krigsforbrydertribunal i Haag, at han ikke agtede at forholde sig til de nye anklager om krigsforbrydelser, som er blevet rejst mod ham.

- Jeg vil bare sige, at hele teksten i det anklageskrift, vi lige har hørt, er bevis på, at anklagerne er falske, sagde Milosevic, da han blev bedt om at forsvare sig.

Dommer Richard May skar ham af og sagde, at der ikke var tid til at høre på hans kommentarer. Han noterede på vegne af den anklagede, at Milosevic erklærede sig ikke-skyldig.

Den tidligere serbiske leder fortsatte med at tale på serbo-kroatisk, hvilket fik dommeren til at slukke for hans mikrofon og den engelske tolkning.

- Hr. Milosevic, vil De venligst tie stille, kommanderede May samtidig med, at han bad om at få oplæst det andet anklageskrift, der handler om krigsforbrydelser, begået i Kroatien.

Påstande om soldaters overgreb mod kvinder

De tilføjelser til Kosovo-anklagerne, der blev godkendt af dommerne mandag, indeholder nye påstande om serbiske soldaters seksuelle overgreb på albanske kvinder og adskillige beskrivelser af angreb på moskeer.

De nye anklager indeholdt også påstande om deportation af 800.000 etniske albanere, en forbrydelse mod menneskeheden.

En anklage om tvangsflytning, en anden forbrydelse mod menneskeheden, af tusindvis af civile i Kosovo, som ikke blev deporteret til andre lande, som eksempelvis Makedonien, men flyttet til andre steder i landet, blev også tilføjet.

Anklagen lyder på, at Milosevic sammen med andre, blandt andre den serbiske præsident Milan Milutinovic, planlagde, tilskyndede "og på anden måde hjalp og var meddelagtig i en bevidst, omfattende og systematisk terrorkampagne og vold rettet mod civile kosovoalbanere i Kosovo."

Det tilføjede, at målet med kampagnen var at "sikre fortsat serbisk kontrol over provinsen".

Oplæsningen af Kosovo-anklageskriftet tog godt og vel en time. Oplæsningen fandt sted på serbo-kroatisk for at sikre, at Milosevic skulle forstå anklagerne mod ham, sagde domstolens talsmand, Jim Landale.

Den tidligere præsident sagde til dommerne - inden oplæsningen af anklagepunkterne, at han ikke havde nogen intentioner om at sætte sig ind i de nye anklager.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen