Israel trækker sig ud af Bethlehem og Beit Jala

Den israelske hær trak natten til mandag sine styrker ud af de palæstinensiske byer Bethlehem og Beit Jala på Vestbredden. Hæren rykkede for 10 dage siden ind i byerne, hvilket udløste voldsomme sammenstød og har kostet mindst 20 palæstinensere livet.

- Tilbagetrækningen blev besluttet på et møde, hvor de to parter nåede til enighed om, at det er palæstinensernes ansvar at bevare roen i regionen, sagde en talsmand for den israelske hær.

Den israelske tilbagetrækning blev gennemført til trods for, at i alt fem israelere søndag mistede livet.

Dog forblev israelske styrker i andre fem palæstinensiske byer på Vestbredden.

Der var ingen feststemning i hverken Bethlehem eller Beit Jala efter tilbagetrækningen på samme måde som for to måneder siden, da de israelske styrker forlod Beit Jala efter at have holdt byen besat i 50 timer.

Gaderne var tomme, og kun en håndfuld bevæbnede mænd diskuterede højlydt episoden på et torv i hjertet af den gamle del af Bethlehem.

- De har ikke hjerte til at fejre det, sagde Salah Tamare, der repræsenterer Bethlehem i palæstinensernes parlament, med henvisning til de døde landsmænd.

Ordren om at forlade de to byer kom efter et møde i det fælles israelsk-palæstinensiske sikkerhedsråd, hvor situationen efter skuddrabet på fire israelske kvinder blev diskuteret.

- Premierministeren har givet hæren ordre til at forberede en tilbagetrækning fra Beit Jala og Bethlehem under forudsætning af, at palæstinenserne holder deres løfte om at indstille skydningen i området, hed det i en udtalelse fra den israelske regering.

Det menes at være USA's hårde kritik af den israelske fremrykning, der fik Israels premierminister, Ariel Sharon, til at trække styrkerne tilbage.

Søndag eftermiddag åbnede to palæstinensere ild i byen Hadera i det centrale Israel. En israelsk kvinde blev dræbt på stedet, mens tre andre kvinder døde på hospitalet. En halv snes andre blev såret, flere alvorligt, inden politiet dræbte de to palæstinensere med skud.

Senere søndag tog den militante gruppe Islamisk Jihad skylden for terrorattentatet.

Tidligere søndag dræbte palæstinensere en israeler, der stod og ventede på en bus nær grænsen til Vestbredden. En gruppe med tilknytning til palæstinenserlederen Yasser Arafats Fatah-gruppe erklærede ved en begravelse for et af gruppens medlemmer i byen Tulkarm, at den står bag mordet på israeleren.

Bethlehem, Beit Jala samt de fem andre palæstinensiske byer på Vestbredden blev delvist genbesat, efter at medlemmer af den palæstinensiske gruppe Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP) dræbte den israelske turistminister, Rehavam Zeevi, den 17. oktober.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen