USA angriber Taliban-stillinger

Amerikanske krigsfly gik søndag til angreb på Taliban-styrkernes frontstillinger i Afghanistans hovedstad, Kabul, og nord for byen.

Samtidig sagde vidner, at 12 civile, herunder syv børn, blev dræbt i Kabul, da en bombe ramte et hus under nogle af de heftigste amerikanske angreb, siden bombardementet af Afghanistan blev indledt for tre uger siden.

De syv børn var søskende, og de blev dræbt sammen med deres far, da de spiste morgenmad.

Indbyggere i en landsby nord for Kabul sagde, at et menneske blev dræbt og 10 såret under bombardementer lørdag, da et kampfly ved en fejl angreb den lille by Ghanikhel.

Der var ikke umiddelbart kommentarer til de civile tab fra regeringen i Washington.

I Afghanistans naboland Pakistan eskalerede volden søndag, da maskerede mænd trængte ind i en kirke i byen Bahawalpur og dræbte 15 kristne med skud, sagde vidner.

Kristne i Pakistan har før udtrykt frygt for, at de kunne blive ofre, hvis der opstod uroligheder i det muslimske land i protest imod USA's angreb på Afghanistan.

Ved grænsen til Afghanistan samlede tusinder af væbnede mænd sig søndag som forberedelse til at trænge ind over grænsen for at hjælpe Taliban i krigen mod USA. Både pakistanere og eksilafghanere var blandt de mange mænd, der var bevæbnet med alt lige fra moderne maskingeværer til gamle geværer fra det 19. århundrede.

De samlede sig i den lille by Lagharay omkring seks kilometer fra grænsen.

- Vi må beskytte vore muslimske brødre. Dette er den første af de muslimske hære, sagde en hellig kriger.

Det Hvide Hus, der bomber Taliban, fordi militsen giver husly til den eftersøgte terrorist Osama bin Laden, måtte fredag erkende, at administrationens plan om at erstatte Taliban med en bred regeringskoalition bestående af en række afghanske grupperinger fik et alvorligt skud for boven, fordi Taliban fangede og henrettede oppositionslederen Abdul Haq.

Oppositionsgrupper skulle have holdt møde i Ankara, Tyrkiet, i weekenden, men mødet blev udskudt på grund af henrettelsen.

Iagttagere peger på, at USA nu står over for et dilemma. Hvis angrebene optrappes, kan det medføre flere civile tab, som svækker støtten til USA's koalition. Optrappes angrebene ikke, risikerer amerikanerne at miste initiativet til Taliban.

Tysklands forbundskansler, Gerhard Schröder, ønsker vedvarende angreb, indtil Taliban er styrtet. Han besøgte søndag Islamabad i Pakistan og sagde, at enhver regering, der kommer efter Taliban, får brug for FNs støtte.

- I en periode vil denne nye regering, uanset hvilken form den tager, få brug for beskyttelse og må arbejde under FN's paraply, sagde Schröder.

Mens USA udkæmper en krig i Afghanistan, har regeringen i Washington også problemet med miltbrandsmitte at slås med. Foreløbig er tre mennesker døde, mens mindst 11 har fået miltbrand. Tusindvis af andre undersøges eller får medicin for sygdommen, der har spredt sig via breve, siden attentaterne i New York og Washington den 11. september.

Lørdag skrev Washington Post, at FBI og CIA mener, at amerikanske ekstremister, der ikke har forbindelse til Osama bin Laden, formentlig står bag miltbrandsmitten.

Men en efterretningskilde sagde søndag til det britiske nyhedsbureau Reuters, at "der er ikke truffet en afgørende konklusion".

- På nuværende tidspunkt er der ikke noget, der er udelukket, sagde han og afviste dermed ikke muligheden for, at Osama bin Laden og hans al-Qaeda-netværk, der beskyldes for attentaterne den 11. september, kan have foretaget endnu et angreb på USA, denne gang med sygdom.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen