Israelere og palæstinensere kæmper for aftale i Taba

Israelske og palæstinensiske forhandlere sad mandag endnu en gang og forsøgte at få løst de centrale stridspunkter i deres årtier lange konflikt om retten til det samme land.

Og med udsigten til, at Ariel Sharon, Israels højrenationalistiske oppositionsleder, kan blive ny israelsk leder ved valget den 6. februar, tog forhandlerne ifølge palæstinensiske kilder omgående fat på de værste problemer først, nemlig den kommende status for de hellige steder i Jerusalem, som begge parter vil have suverænitet over, samt spørgsmålet om hjemvenden for de ca. 3,7 mio. palæstinensiske flygtninge.

Forhandlingerne foregår i Taba i den egyptiske Sinai-ørken nær grænsen til Israel.

Mens repræsentanter for de to befolkninger talte fred, fortsatte andre repræsentanter for de to befolkninger deres blodige strid i Gazastriben og på Vestbredden, som Israel holder besat, og hvor palæstinenserne vil have deres stat. Mandag morgen eksploderede en bombe ved en israelsk kampvogn i Gazastriben, hvorved en israelsk soldat blev alvorligt såret. Den radikale palæstinensiske Hamas-gruppe tog senere mandag skylden for bombesprængningen, der dog ikke hindrede, at Israel lempede en omfattende blokade, der har lammet palæstinensernes økonomi.

Forhandlingerne i Taba blev indledt søndag aften på palæstinensisk initiativ. Palæstinenserne har foreslået marathonforhandlinger i måske op til 10 dage, men begge parter har prøvet at nedtone forventningerne til et regulært gennembrud i form af en fredsaftale.

I første omgang er de blevet enige om at etablere en række komiteer, der skal tage sig af de centrale spørgsmål som Jerusalem, flygtninge, grænsedragning, sikkerhedsspørgsmål.

Søndag bekræftede Israels fungerende premierminister, Ehud Barak, Israels såkaldte "røde linier" i forhandlingerne. Det betyder, at Israle afviser flygtninges ret til at vende hjem, 80 pct. af de op imod 200.000 jødiske bosættere, der bor i ulovlige bosættelser på Vestbredden og i Gazastriben, skal forblive under israelsk suverænitet. Samtidig vil Barak ikke underskrive et dokument, der overdrager kontrollen over Haram al-Sharif, eller Tempelbjerget med de hellige steder i Jerusalem.

Palæstinenserne skubber på for at få suverænitet over Al-Aqsa-moskeen, der ligger på toppen af bjerget, ligesom palæstinenserne er imod jødiske bosættelser og kræver Israel ud af hele Vestbredden og Gazastriben.

Israels udenrigsminister, Shlomo Ben Ami, har sagt, at Taba-forhandlingerne ikke sigter på at nå en altomfattende fredsaftale men snarere en rammeaftale, der kan bruges som basis for en afsluttende aftale.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen