Næsten seks grader varmere de næste 100 år

Den globale opvarmning øges mere i de kommende år, end det oprindelig blev anslået, og virkningerne vil vare ved i flere hundrede år.

Det fastslog FN's klimapanel mandag i en rapport, hvori der spås en opvarmning af jordkloden på op mod næsten seks grader i dette århundrede.

Ifølge rapporten fra FN's Mellemstatslige Panel om Klimaforandring (IPCC) vil det varmere klima medføre, at der lægges pres på landbrugsproduktionen og vandressourcerne. Desuden vil vandstanden i verdenshavene stige.

- Der er ingen tvivl om, at Jordens klima ændrer sig, sagde IPCC-formand Robert Watson på en pressekonference i Shanghai.

- 1990'erne var det varmeste tiår de seneste 100 år, og det forløbne århundrede har været det varmeste de seneste 1000 år på den nordlige halvkugle, sagde han.

- Vi vurderer, at mennesker medvirker til klimaforandringen, og vi venter, at klimaforandringen vil blive meget større de næste 100 år end de seneste 100 år, tilføjede Watson.

IPCC-rapporten er en sammenskrivning af den bedste videnskabelige viden om emnet fra de seneste tre år.

Forskerne mener, at Jordens temperatur vil stige mellem 1,4 og 5,8 grader celsius de kommende 100 år.

Det skal ses i sammenligning med en temperaturstigning på 0,6 grader i det forgangne århundrede.

- Den enighed om forskningsresultaterne, som præsenteres i denne omfattende rapport om klimaforandring som følge af menneskelig påvirkning, bør få alarmklokkerne til at ringe i alle hovedstæder og i alle lokalsamfund, sagde chefen for FN's Miljøprogram, Klaus Töpfer, i Shanghai.

Töpfer opfordrede regeringer og den private sektor "til at gå mere modigt frem med renere energi-teknologi" som led i forberedelserne på det ændrede klima.

I et tidligere overslag fra 1995 blev der spået en temperaturstigning på 1,0-3,5 grader celsius.

Hovedårsagen er et fald i udslippet af svovldioxid, som afkøler Jordens atmosfære, samtidig med at mængden af kuldioxid, som opvarmer atmosfæren, øges.

Indholdet af svovldioxid går paradoksalt nok ned, fordi der er udfoldet bestræbelser for at begrænse udslippet, som bidrager til sur regn og andre miljøproblemer.

Koncentrationen af kuldioxid (CO2) - den mest udbredte af de såkaldte drivhusgasser - er steget med 31 pct. siden 1750. Tre fjerdedele af CO2-udslippet kan føres tilbage til forbrændingen af fossilt brændsel, mens resten ifølge rapporten skyldes skovfældning. (Skove optager kuldioxid).

Klimaforandringerne kan udløse ekstreme vejrfænomener af samme type som El Niño-stormene sidst i 1990'erne. Kraftig nedbør, voldsomme oversvømmelser og hård tørke vil blive hyppigere fænomener.

Vandstanden i verdenshavene spås at ville stige med mellem ni og 88 centimeter de kommende 100 år.

Den slags ændringer vil føre til oversvømmelse af visse landområder, bl.a. lavtliggende øer såsom Maldiverne og dele af Bangladesh og Egypten, og ødelæggelse af økosystemer såsom verdens koralrev.

Rapporten er på over 1000 sider og er blevet skrevet af 123 forskere, som også trækker på viden fra 516 andre forskere. Det er et af de mest gennemarbejdede værker om den globale opvarmning nogensinde.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen