Filippinerne: Helt fik rollen som skurk

Tokyo Joseph Estrada betvivler lovligheden af Gloria Macapagal-Arroyos magtovertagelse, men forlod frivilligt præsidentpaladset med en opfordring til sine tilhængere om at arbejde for national forsoning.

I mange år var Joseph Estrada en helt.

Han spillede med i 150 film og blev kåret som nationens bedste og mest populære filmstjerne fem år i træk.

Via sin stjernestatus kom han ind i politik og og hans politiske stjerne steg og steg, indtil den ikke kunne komme højere op. I juni 1998 blev den tidligere filmhelt med kælenavnet "Erap" indsat som Filippinernes 13. præsident efter en tordnende valgsejr.

Men mindre end 31 måneder senere - ikke engang halvvejs inde i sit præsidentskab - blev helterollen forvandlet til skurkens. Efter årelange økonomiske problemer, som han uheldigvis arvede sammen med jobbet, problemer med muslimske guerillaer og en stigende utilfredshed blandt nationens virkelige magthavere befandt Estrada sig i slutningen af 2000 i en rigsretsag.

Her blev hans image som skurk befæstet i 34 belastende vidneudsagn. Sagen faldt på gulvet i onsdags, men efter et par døgns demonstrationer både i hovedstaden Manila og ude i landet blev presset for voldsomt. Militæret skiftede side, hans politiske støtter skiftede hest, og Joseph Estrada havde ingen anden udvej end at skifte tilværelse.

Farvelkomiteen

Ledsaget af sin hustru og parrets tre børn forlod han præsidentpaladset Malacanang til fods. De nærmeste medarbejdere og de sidste loyale støtter stod i en lang række og sagde farvel. Farvelkomiteen bestod også af hærchefen general Angelo Reyes, der som en anden Brutus havde vendt præsidenten ryggen et døgn efter at have forsikret ham om sin støtte. I fuld uniform ledsagede han Estrada-familien ned til den ventende båd bag paladset. Herfra sejlede den 63-årige ekspræsident tilbage til tilværelsen som almindelig borger og ud af filippinsk politik for altid.

Kuppet mod Estrada havde så meget skær af legitimitet over sig som muligt. Men det ændrer ikke på den kendsgerning, at den lovligt valgte præsident blev afsat af sine politiske fjender og militæret bakket op af gadens parlament.

Hensynet til folket

Og i nederlagets stund red Estrada måske alligevel ud mod solnedgangen som en helt i sin sidste store rolle. Han satte spørgsmålstegn ved legaliteten af hele processen, men lod forstå, at han gik uden sværdslag af hensyn til folkets ve og vel.

»Jeg nærer dyb og alvorlig tvivl om den forfatningsmæssige legalitet af Arroyos indsættelse som præsident. Men jeg ønsker ikke at blive den faktor, der forhindrer samfundets tilbagevenden til enhed og orden. Jeg forlader folkets palads i taknemlighed over den mulighed, jeg har haft for at tjene folket. Jeg opfordrer alle mine støtter og hjælpere til at følge mig i opbygningen af en konstruktiv national forsoning og solidaritet,« lød Estradas afskedserklæring til befolkningen.

Få timer forinden var hans afløser blevet indsat i embedet. Gloria Macapagal-Arroyo aflagde ed som Filippinernes 14. præsident foran den katolske EDSA-helligdom, hvor filippinerne traditionelt har samledes i forbindelse med store begivenheder siden afsættelsen af diktatoren Ferdinand Marcos i 1986.

Hun lovede, at Estrada vil blive fair behandlet fremover: »Vi vil lade retten gå sin gang, men på en værdig måde og ikke som et cirkus,« sagde Arroya.

Det betyder formentlig, at han aldrig vil blive stillet til regnskab for anklagerne for ulovligt at have udnyttet sin magt til at berige sig selv for et trecifret millionbeløb.

I sin tiltrædelsestale lovede hun at bekæmpe fattigdom og korruption og opfordrede til at forbedre samfundets moralske standarder.

»Vi må ændre vores politiske målsætninger,« sagde Arroya og opfordrede til national samling.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen