Dommer: Pinochet skal afhøres i næste uge

En chilensk dommer har besluttet, at den tidligere diktator Augusto Pinochet skal afhøres tirsdag den 9. januar.

Afhøringen vil dermed finde sted umiddelbart efter to dages helbredsundersøgelser, der skal afgøre, om Pinochet kan stilles for en egentlig domstol tiltalt for forbrydelser mod menneskerettighederne i perioden fra 1973 til 1990.

Dommer Juan Guzman meddelte tirsdag, at afhøringen den 9. januar vil finde sted uafhængigt af resultaterne fra undersøgelserne, der skal foregå den 7. og 8. januar på militærhospitalet i Santiago.

Forsvarere til modangreb

Pinochets forsvarere forventes onsdag at forsøge at stoppe helbredsundersøgelserne, fordi de ligger for tæt på afhøringen. Advokat Gustavo Gollao sagde tirsdag, at eftersom resultatet af undersøgelsen muligvis ikke er kendt inden den 9. januar, risikerer Pinochet at blive afhørt, selv om det senere viser sig, at hans helbred ikke tillader det.

Guzman beordrede helbredsundersøgelserne, efter at højesteret i december omgjorde hans beslutning om at arrestere den 85-årige tidligere diktator. Højesteret argumenterede, at Pinochet skal gennemgå helbredsundersøgelser, inden en arrestation og efterfølgende retssag kan gennemføres.

Chilensk lovgivning kræver, at alle anklagede over 70 år skal gennemgå en undersøgelse for at afgøre, om deres helbred er stærkt nok.

3000 mennesker forsvandt under Pinochet

Den 1. december beordrede Guzman eks-diktatoren i husarrest anklaget for at have været hovedmanden bag den såkaldte dødskaravane, hvorunder 75 politiske fanger blev dræbt. Drabene blev begået umiddelbart efter Pinochets magtovertagelse ved et blodigt kup i 1973.

Mere end 3000 mennesker døde eller forsvandt, mens Pinochet sad ved magten.

Pinochet blev anholdt i Storbritannien i oktober 1998 på opfordring fra en spansk dommer, som ønskede ham retsforfulgt for tortur. Eks-diktatoren sad i husarrest i 503 dage, før han kunne vende hjem, efter at det britiske retssystem havde fundet ham for gammel og svag til at gennemgå et retssag.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen