Kinas førsteprioritet: Genforening med Taiwan

Genforeningen med Taiwan bliver en af Kinas højeste prioriteter i det nye årtusinde, sagde præsident Jiang Zemin i sin nytårstale, der mandag blev bragt af de statsstyrede kinesiske medier.

Kina har i løbet af det seneste år truet med militære skridt, hvis østaten Taiwan trækker genforeningsforhandlingerne i langdrag eller erklærer sig uafhængig. Det kommunistiske styre i Beijing anser Taiwan for at være en oprørsk provins.

- De primære opgaver for det kinesiske folk i det nye årtusinde er at gøre fremskridt med moderniseringen af landet, opnå genforening af fædrelandet, og sikre verdensfreden, sagde Jiang.

Forholdet mellem Kina og Taiwan har haft adskillige op- og nedture i de senere år.

Nytårsdag var det meningen, at der skulle oprettes en historisk færgeforbindelse mellem den taiwanske ø Kinmen og Xiamen i Fujian-provinsen 41 km væk. Forbindelsen ville være blevet den første kim til direkte passagerforbindelse mellem landene, men færgen Haian I måtte opgive sejlturen undervejs på grund af dårligt vejr.

Under den spirende færgeforbindelse får 700 borgere fra Kinmen og 100 fra den nærliggende ø Matsu lov til dagligt at besøge hovedlandet.

Men som et fortsat tegn på spændingen mellem Taiwan og Kina blev det mandag offentliggjort i taiwansk presse, at USA har godkendt salget af fire krigsskibe til Taiwans flåde.

Ifølge avisen United Evening News har USA's forsvarsministerium givet grønt lys til salget af fire destroyere som modsvar på Kinas køb af to Sovremennej-destroyere fra Rusland.

Kina og Taiwan blev delt i 1949, da kommunisterne under ledelse af Mao Zedong drev diktatoren Chiang Kai-Sheks tropper i eksil på Taiwan.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen