Østrig trodser EU-lande

WIEN/KØBENHAVN - Østrigs konservative regeringschef, Wolfgang Schüssel, er klar til at tage knojernene på i sin foreløbig fem måneder gamle kamp for at fjerne de øvrige EU-landes boykot af hans demokratisk valgte og lovligt indsatte regering.

Regeringen meddelte i aftes, at den vil udskrive en folkeafstemning om EU-sanktionerne, såfremt de ikke bliver hævet meget hurtigt. Bliver den nye krise ikke styret med største omhu, advarer iagttagere, kan den ende i åben og ødelæggende konfrontation mellem det øvrige EU og et lille medlemsland, som føler sig anbragt, uberettiget og ulovligt, i Europas skammekrog.

»Helt personligt tvivler jeg på, at østrigerne vil blokere for EU's forhandlinger. Derfor er det uklogt at holde denne afstemning, da det vil kunne hidse stemningen ekstra op i Østrig, hvis befolkningen stemmer for en hård kurs,« siger udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).

Heller ikke Socialdemokratiets EU-ordfører, Claus Larsen-Jensen, er urolig for, at Østrig vil blokere for de kommende EU forhandlinger.

»Så vidt jeg ved, er der ikke lagt nogen tidsplan for den undersøgelse af Østrig, som nu er sat i gang. Men jeg er overbevist om, at Wolfgang Schüssel vil arbejde for en sen afstemningsdato til november, så vismændene har tid til at gøre deres arbejde færdigt først,« siger han.

Af den tidsplan, som Schüssel og hans vicekansler fremlagde i Wien, kan aflæses, at såfremt sanktionerne ikke indstilles inden EU-topmødet i Biarritz i oktober, vil de østrigske vælgere blive bedt om at tage stilling til seks spørgsmål vedrørende EU-staternes ligestilling og folkestyre. Et centralt spørgsmål lægger op til, at regeringen i Wien kan sabotere det franske formandskab og EUs videre reformkurs, som igen er en forudsætning for EU's længe forberedte østudvidelse.

Schüssel beroliger

Schüssel sagde dog, at han ikke ønsker at sinke reformprocessen eller EU-udvidelsen, men at meget nu afhænger af, om Østrigs partnere accepterer hans regering og genoptager samarbejdet med Østrig i fuldt omfang.

»Om der kommer bevægelse i reformprocessen, afhænger meget af det franske formandskab og af de øvrige EU-partneres vilje,« fremhævede Schüssel.

Frankrig, Belgien og Portugal, som tog initiativ til sanktionerne, har i ugevis advaret Schüssel mod at gøre dem til genstand for en folkeafstemning. At man valgte at gå imod disse advarsler viser, siger iagttagere, at regeringen i Wien er overbevist om, at Paris vil insistere på en hård linje over for Østrig i det næste halve år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen