Argentinske krigsveteraner søger erstatning

Argentinske krigsveteraner fra Falklandsøerne og deres slægtninge har planer om at lægge sag an mod Storbritannien for krigsforbrydelser, efter at briterne under krigen i 1982 sænkede skibet "General Belgrano". 323 mænd mistede livet.

To argentinske sagførere er i Strasbourg for at fremlægge sagen for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor de vil søge erstatning for krigsveteranerne og deres efterladte slægtninge. Grundlaget for sagen er ifølge argentinerne, at skibet blev sænket uden for den 320 kilometer "udelukkelseszone" under den 10 uger lange krig, som kostede cirka 1000 mennesker livet.

"General Belgrano" blev sænket af tre torpedoer 2. maj 1982, efter at den britiske atomubåd, HMS Conqueror, havde jagtet skibet i 36 timer. Det store tab kom til at udgøre næsten halvdelen af de argentinske tab af liv under konflikten.

Krigsveteranerne mener, at sænkningen i realiteten kom til at blive begyndelsen på den væbnede konflikt og samtidig underminerede fredsforhandlingerne. En del af sagsanlægget vil også beskæftige sig med, at angrebet mod "General Belgrano" skete uden en formel krigserklæring og dermed er en overtrædelse af Haag-konventionen fra 1907.

Storbritannien og Argentina har genoptaget de diplomatiske forbindelser efter krigen, men Argentina hævder stadig at have ret til Falklandsøerne.

/ritzau/Reuter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen