Israel presser på for treparts-topmøde

Israel og palæstinenserne forspilder en mulighed, hvis det ikke lykkes for dem at indgå en endelig fred, mens den afgående amerikanske præsident, Bill Clinton, stadig kan være mægler, sagde en israelsk minister torsdag.

Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, havde ikke held til med et besøg i regionen, der varede halvandet døgn og sluttede torsdag, at få palæstinensisk tilslutning til et treparts-topmøde med deltagelse af USA, Israel og PLO. Mødet skulle efter amerikanske forhåbninger føre til en fredsaftale senest i september.

Den israelske minister Haim Ramon sagde til det israelske TV-selskab Channel Two: - Det er ikke en forsinkelse værd, for vi ved alle, at præsident Clinton snart er færdig i embedet, og fra august vil han ikke længere være en effektiv præsident.

Eftersom det amerikanske præsidentvalg i november nærmer sig, vil det ifølge Ramon være vanskeligt for Clinton - som har været fødselshjælper for mange israelske fredsinitiativer over for araberne - at opnå Kongressens støtte til "en meget betydelig bistand", som der kræves for at virkeliggøre en aftale.

Palæstinensiske repræsentanter, som insisterer på, at et topmøde vil blive en fiasko, medmindre holdningen hos de to parter bøjes mod hinanden på forhånd, har forlangt, at der skal være yderligere tre ugers israelsk-palæstinensiske drøftelser i Washington fra og med den kommende uge, inden der kan holdes et topmøde.

Den israelske ministerpræsident, Ehud Barak, mener, at kun han og den palæstinensiske præsident, Yassir Arafat, kan træffe de svære beslutninger, der skal til for at få en aftale i stand om de mest ømtålelige spørgsmål vedrørende konflikten - grænser, Jerusalem, palæstinensiske flygtninge og jødiske bosættere.

Mislyde i Israels regering

Baraks situation kompliceres af, at - her efter næsten et år ved magten - er der mislyde internt i hans regeringskoalition. Højreorienterede medlemmer af koalitionen modsætter sig, at der afgives besat territorium, som de betragter som bibelsk jødisk jord.

Mindst to partier - Det Nationale Religiøse Parti og indenrigsminister Natan Sharansky russiske indvandrerparti - truer med at bryde med koalitionen, der gør det vanskeligt for Barak at søge fred og bevare magten på samme tid.

Clinton skal ifølge planen træffe en beslutning om, hvorvidt der skal indkaldes til et topmøde, efter at Albright vender tilbage og aflægger rapport.

/ritzau/Reuter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen