Mugabes regering vil gennemføre jordreformer

Zimbabwes regering vil ufortrødent arbejde videre med dens kontroversielle planer om eksproprieringen af over 800 landbrug ejet af hvide, til trods for at den kun fik en beskeden sejr ved parlamentsvalget i landet i weekenden.

- Jordreformerne fortsætter, sagde informationsminister Chen Chimutengwende onsdag til det franske nyhedsbureau AFP.

Han sagde, at processen med tvangsovertagelse og redistribuering af 804 hvide landbrug, som er blevet øremærket af regeringen, vil blive indledt "inden for et spørgsmål om uger".

Præsident Robert Mugabes regerende parti, ZANU-PF, fik ved det historiske valg 62 pladser i parlamentet, mens oppositionen fik 58. Men regeringspartiet får automatisk tilskrevet yderligere 30 pladser.

Sent tirsdag meddelte regeringen, at "der er store forventninger i landet til landreformerne, som vil blive vor befolkning til gode i stor stil".

ZANU-PF baserede dets valgkamp på spørgsmålet om jordreformer og brugte sloganet "Jorden er økonomien og økonomien er jorden".

Omkring 4500 hvide farmere ejer 70 pct. af Zimbabwes mest frugtbare landbrugsjord.

Opfordring til samarbejde

Både ZANU-PF og oppositionspartierne med Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC) i spidsen, var onsdag godt i gang med at udarbejde deres respektive politiske strategier i kølvandet på parlamentsvalget.

- Vi må samarbejde, sidde i de samme komiteer. Det afhænger af, hvor samarbejdsvillige de vil være, sagde informationsminister Chimutengwende med henvisning til oppositionen.

Morgan Tsvangirai, som dannede MDC for ni måneder siden, opnåede ikke at blive valgt til parlamentet i sin valgkreds i Buhera North. Under valgkampens slutspurt havde han antydet, at han muligvis ville overveje at danne en koalitionsregering med Mugabes ZANU-PF.

Sent tirsdag sagde præsident Mugabe i en radiotransmitteret tale, at resultatet af valget "forpligter os alle, vinderne såvel som taberne".

Tsvangirai, der tirsdag sagde, at han agter at udfordre Mugabe ved præsidentvalget i Zimbabwe i 2002, var uimponeret af præsidentens radiotale.

- Det var en forsoningstale uden sustans. Det er ventet, at landets statsoverhoved holder en sådan tale, sagde Tsvangirai.

MDC siger, at det agter at klager over valghandlingen i 20 af de valgkredse, hvor det tabte til ZANU-PF.

Onsdag skulle MDC efter planen holde strategimøde i dets 30-personer store eksekutivkomité. Også ZANU-PF skulle holde strategimøde onsdag.

- Vejen frem bliver at udpege en ny regering, tage de nye parlamentsmedlemmer i ed, hvorefter den ny regerings arbejde starter, sagde informationsministeren.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen