Historisk aftale mellem Syd- og Nordkorea

Syd- og Nordkorea rykkede onsdag betydeligt nærmere hinanden, da de to landes statsledere på andendagen af deres historiske topmøde underskrev en bred forsoningsaftale, der skal mindske den koldkrigsspænding, der har hersket på den koreanske halvø i et halvt århundrede.

Topmødet gik så godt, at Sydkoreas præsident, Kim Dae-Jung, ikke tøvede med at erklære mødet med Kim Jong-il i Pyongyang for en succes og invitere den nordkoreanske leder til Seoul.

- Jeg giver min fulde respekt til Kim Jong-il og det nordkoreanske folk for at have nået dette succesrige resultat, fortalte Sydkoreas præsident ved en banket efter topmødet, som var det første, siden Korea blev delt i 1948.

Forsoningsaftalen dækker, ifølge sydkoreanske embedsmænd, fire større områder: Forsoning og skridt mod genforening, afspænding, genforening af familier, og udvekslinger på forskellige økonomiske og kulturelle områder.

- Endelig står solen op for national genforening, forsoning og fred, sagde Kim Dae-Jung.

Topmødet var således et vigtigt skridt mod at afslutte mere end et halvt århundredes fjentligthed mellem de to Koreaer.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP saluterede den nordkoreanske hær da også mødet med at standse for den propaganda, som Nordkorea sender ud over ingenmandsland og det nordlige Sydkorea. De daglige fornærmelser og taler blev således afløst af musik.

Forsoningsaftalen skaber ikke mindst håb for de millioner af koreanere, som mistede kontakten til deres familier efter Koreakrigen fra 1950 til 1953. Alene i Sydkorea bor der mere end syv millioner mennesker med familiemedlemmer eller forfædre nord for den koreanske grænse.

Sydkoreansk tv kunne da også vise billeder af mennesker, som græd af glæde ved udsigten til måske at kunne gense deres familiemedlemmer fra den anden side af det koreanske jerntæppe. Disse billeder imponerede den ubestridte nordkoreanske leder, Kim Jong-il, som havde set noget af broder- og fjendelandets tv.

- Den mest imponerende nyhed var om de delte familier og flygtninge fra Nord, der udtrykte deres iver og håb om nyt fra deres hjembyer og familer, fortalte Kim Jong-il til sin sydkoreanske kollega.

Trods forsoningsaftalen og den gode stemning på mødet mellem de to koreanske ledere viste topmødet på mange måder, hvorledes de to lande er vokset i hver sin retning siden Anden Verdenskrig. Det personificeredes i de to Kim'er, Nordkoreas Kim Jong-il og Sydkoreas Kim Dae-jung. Mens Kim Dae-jung på klassisk vestlig statsmandsmanér var iført jakkesæt, optrådte Kim Jong-il i gråt Mao-tøj og et badge med billedet af sin far, Kim Il-Sung - Nordkoreas stifter og tidligere store mand.

De to Koreaer har ikke officielt afsluttet Koreakrigen, men de har tidligere været tæt på gennembrud i positiv retning. I 1972 blev de enige om en fælles erklæring, og i 1991 underskrev de en ikke-angrebsaftale, blot for senere at genoptage den fjentlige retorik med lejlighedsvise sammenstød.

Håbet i de sydkoreanske medier er imidlertid, at fredsprocessen denne gang vil nå længere. Aviserne har været fyldt med billeder af de håndtrykkende to statsledere, og mange almindelige borgere er optimistiske.

- Jeg troede aldrig, at jeg ville oplive dette. Der har været så megen hadefuld snak gennem årene, men nu tror jeg virkelig, at jeg vil få mulighed for at komme tilbage og se, og nogen kan huske mig, lød håbet fra den 58-årige Choi In-Young, der flygtede fra Nord- til Sydkorea som femårig.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen