Optrapning af protester i Kosovo

Medlemmer af både serbiske og albanske befolkningsgrupper i Kosovo optrappede fredag deres protestaktioner, alti mens FNs mission i provinsen advarede dets personel om at tage sig i agt for mulige angreb.

For tredje dag i træk blokerede serbere i den nordlige del af Kosovo gader og stræder omkring den etnisk-delte by Kosovska Mitrovica i protest mod det stigende antal angreb rettet mod dem fra etnisk-albanske ekstremister.

Samtidig gennemførte flere hundrede etniske serbere et protestmøde i provinshovedbyen Pristina med krav om løsladelse af omkring 1400 medlemmer af deres befolkningsgruppe, der sidder fængslet i det øvrige Restjugoslavien. De mange fanger blev flyttet fra fængsler i Kosovo i forbindelse med de serbiske militærstyrkers tilbagetrækning fra provinsen i juni sidste år.

FN bekymret for sit personale

Ifølge et FN-memo, som det franske nyhedsbureau AFP fredag kom i besiddelse af, er FN-administrationen i Kosovo (UNMIK) i stigende grad bekymret for, at dets personel og soldater fra den multinationale KFOR-styrke kan blive mål for voldsaktioner.

"Vi har modtaget ubekræftede oplysninger, der mener, at visse elementer i forbindelse med kommende demonstrationer mod UNMIK/KFOR muligvis vil bruge molotov-cocktails mod personel og deres køretøjer," hedder det i den interne meddelelse.

Bombe under bil ved FN-hovedkvarter

Advarslen blev sendt til personel efter at FN torsdag fandt en bombe placeret under en bil parkeret foran FNs politihovedkvarter i Pristina.

Samtidig oplyste det jugoslaviske nyhedsbureau Tanjug torsdag, at fem serbiske politimænd var blevet såret af en landmine tæt på grænsen mellem Jugoslavioen og Kosovo.

Bilen med de fem politifolk påkørte minen i landsbyen Konculj i det sydøstlige Serbien i et område i den fem kilomter brede sikkerhedszone mellem Jugoslavien og Kosovo.

Ifølge det jugoslaviske politi var minen blevet "plantet af Kosovo-albanske terrorister". Jugoslavisk politi oplyste, at de yderligere fandt flere anti-kampvognsminer af udenlandsk fabrikat tæt ved eksplosionsstedet 100 meter fra grænsen til Kosovo.

Minen eksploderede tæt ved et område, der har været brugt som base for albanske soldater. Ifølge jugoslaviske myndigheder er der tale om fabrikater, der tidligere er anvendt af Kosovas Befrielseshær, UCK.

Politiet har nu sendt en kraftig protest til lederen af KFOR-styrken i Kosovo, der efter politiets udtalelse "tolererer albanske terroristers aktiviteter og ikke tager forholdsregler for at stoppe dem".

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen