Sydafrikas præsident mødes med nordiske statsministre

Sydafrikas præsident, Thabo Mkebi, fik torsdag lejlighed til at mødes med de nordiske regeringschefer i Skagen, hvor statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) havde indbudt til et møde med sine kolleger fra Island, Norge, Sverige og Finland.

Det er ganske naturligt, at den sydafrikanske præsident på sit officielle besøg i Danmark også mødes med Islands udenrigsminister Halldor Ásgrímsson, Norges statminister Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Göran Persson og statsminister Paavo Lipponen fra Finland.

Under apardheid-tiden stod Norden sammen som mod det undertrykkende regime i Sydafrika, ligesom Norden også støtter de nye demokratiske kræfter, som begyndte under den demokratisk valgte præsident Nelson Mandela og videreføres af Thabo Mkebi.

På det officielle besøgs første dag, onsdag, understregede præsident Mkebi, at situationen i nabolandet Zimbabwe ikke ville komme til at smitte af på Sydafrika, da landets økonomiske struktur er en hel anden. Men til gengæld er Sydafrika interesseret i at få stoppet voldshandlingerne i Zimbabwe ved i udlandet at indsamle penge til at kompensere de hvide farmere for den jord, som man agter at give tilbage til de sorte i Zimbabwe.

Nyrup Rasmussen var indstillet på at støtte initiativet økonomisk, men først når voldshandlingerne indstilles. Det forventes, at de øvrige nordiske regeringsledere indtager samme holdninger, når de mødes med præsident Thabo Mkebi.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen