Fem krigsforbrydere dømt for etnisk udrensning

Fem bosniske kroatere blev fredag ved krigsforbryderdomstolen i Haag idømt mellem seks og 25 års fængsel for deres medvirken i en massakre i 1993 mod flere end 100 muslimer.

En sjette anklaget blev frikendt og løsladt på grund af mangel på beviser for hans medskyld i forbrydelsen.

Massakren skete i en bosnisk landsby, og sagen er den hidtil største, der har været for domstolen. Forbrydelse blev af retspræsidenten beskrevet som "et af de mest ondskabsfulde eksempler på umenneskelighed begået over for ens medmennesker".

De fem dømte i alderen 32 - 44 år ledede en bosnisk kroatisk milits, der på mest brutale vis foretog "etnisk udrensning" i landsbyen Ahmici i det centrale Bosnien. Ved overfaldet på landsbyen blev muslimer mejet ned med maskingeværer, mens bitiske soldater, som kort efter ankom til stedet, har fortalt, hvordan adskillige mennesker var blevet brændt ihjel.

116 beboere - inklusiv kvinder og børn - blev ifølge krigsforbryderdomstolen dræbt under massakren. Herudover blev hvert eneste muslimske hus også brændt ned til grunden. Til gengæld var ikke et eneste af de kroatiske huse rørt.

Omfanget har gjort sagen til en af de mest betydningsfulde blandt den internationale domstols sager om krigsforbrydelser begået i det tidligere Jugoslavien.

Domsafsigelsen fulgte efter mere end 16 måneders afhøringer af vidner, og ikke mindre end 158 personer var i vidneskranken for at fortælle, hvad der skete den 16. april 1993.

- Det er indiskutabelt, hvad der skete dengang, og det vil komme til at indgå i historien som en af de værste beviser på, hvor umenneskeligt man kan opfører sig mod hinanden, sagde dommeren, som derefter oplæste en lang liste på steder, hvor der tidligere har været brutale overgreb mod mennesker.

Listen indbefattede byen Dachau, der husede en af nazi-tidens koncentrationslejre, og Soweto, hvor der skete massakre under apartheid-regimet i Sydafrika samt My Lai, hvor amerikanske soldater myrdede civile under Vietnam-krigen.

Som baggrund for domsafsigelsen fredag konstaterede retspræsident, Antonio Cassese, at "domstolen er overbevist om...at der ikke var tale om en kamphandling".

- Snarere var det planlagte og velorganiserede myrderier blandt civile medlemmer af en etnisk gruppe, muslimerne, udført af soldater fra en anden etnisk gruppe, kroaterne, konstaterede dommeren, der dog understregede, at massakens egentlige bagmænd stadig går fri:

- Vi er kommet frem til den konklusion, at med den mulige undtagelse af en af de anklagede, har denne domstol ikke kunnet retsforfølge de egentlige bagmænd. Dem, der bærer det største ansvar for massakren begået 16. april 1993, dem der gav ordren og stod for planlægningen.

De dømte for massakren er brødrene Zoran og Mirjan Kupreskic, deres fætter Vlatko Kupreskic, Drago Josipovic og Vladimir Santic. Den sjette anklagede, Drago Papic, blev frikendt.

Vladimir Santic modtog domstolens hårdeste dom på 25 års fængsel, fordi retten fandt det godtgjort, at han som lokal kommandant for den bosnisk-kroatiske milits beordrede massakren i landsbyen Ahmici. En af hans nærmeste kolleger, Drago Josipovic, fik 15 års fængsel.

De to brødre Zoran og Kirjan Mupreskic fik henholdsvis ti og otte års fængsel, mens deres fætter, Vlatko Kupreskic fik seks år.

Samtlige seks anklagede erklærede sig ikke skyldige i massakren, der af overlevende er blevet nøje beskrevet over for FN og andre udenlandske observatører.

Flere end 30 mistænkte i forbindelse med massakren er stadig på fri fod.

Den kroatiske justitsminister Zvonimir Separovic erklærede fredag i en kommentar til dommen, at den er uretfærdig.

- Der er begået en stor uretfærdighed i Haag, sagde justitsministeren over for en forsamling af hovedsagtligt bosniske kroater.

Separovic opstiller som uafhængig kandidat til Kroatiens præsidentvalg 24. januar, hvor flere end 300.000 bosniske kroater har ret til at stemme.

De fem dømte skal nu fordeles rundt om i europæiske fængsler for at udstå deres straffe. Der mangler fortsat en dom. Nemlig mod den øverstbefalende for de kroatiske styrker i området, general Timohir Blaskic. Sagen mod ham sluttede i juli, men der er stadig ingen dato på, hvornår han modtager sin endelige dom.

En række fremtrædende ledere anklaget for at stå bag krigsforbrydelser begået i det tidligere Jugoslavien er stadig på fri fod inklusiv den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic, den serbiske præsident Milan Milutinovic, den jugoslaviske hærchef Dragoljub Ojdanic, den tidligere bosnisk serbiske leder Radovan Karadzic og hans militære øverstbefalende Ratko Mladic.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.