EU til kamp mod fødevareskandaler

Salmonella og dioxin, slam i dyrefoder, svampegift i Coca Cola og frygt for kogalskab gjorde 1999 til endnu et skandaleår for europæiske madvarer.

Men nu går EU-Kommissionen til kamp mod madskandalerne. En fælles europæisk lovgivning for fødevarer og et nyt fødevareagentur skal genopbygge forbrugernes knækkede tillid til madvarer.

Forbrugerkommissær David Burne og kommissær for virksomheder og informationssamfund, Erkki Liikanen, præsenterede onsdag en længe ventet hvidbog om fødevaresikkerhed. Den indeholder en ambitiøs handlingsplan med mere end 80 konkrete forslag til stramning af fødevarekontrollen i EU.

En omfattende reform skal lukke hullerne i den nuværende lovgivning, så den bliver mere sammenhængende og dækker hele fødevarekæden fra jord til bord. Lovgivningen skal således omfatte producenternes ansvar, behandling af foder og råvarer, risikoanalyser, kontrol og forsigtighedsprincipper.

EU-kommissionen foreslår fælles regler for alle tænkelige fødevareemner som dyresundhed- og velfærd, mærkning og forurening af fødevarer, foder, hygiegne, bestråling, smittekilder, medicinrester, smags- og tilsætningsstoffer og emballage.

Et centralt element i hvidbogen er desuden oprettelsen af et fælles agentur for fødevaresikkerhed i 2002, der skal styrke den videnskabelige rådgivning på området. Agenturet får navnet Det Europæiske Fødevareautoritet (DA) og skal bygge på principper som uafhængighed, videnskabelighed og åbenhed.

"Større gennemsigtighed på alle politiske niveauer af fødevaresikkerheden er den tråd, der løber gennem hele hvidbogen. Det vil fundamentalt medvirke til at styrke forbrugernes tillid", lyder det i hvidbogen.

I tæt samarbejde med de nationale myndigheder skal DA danne rammen om en fælles overvågning af alle led i fødekæden. Hullerne i det nuværende system skal lukkes effektivt - det gælder den mangelfulde overvågning, et svagt fungerede advarselssystem og manglende koordination og samarbejde i det videnskabelige arbejde. Agenturet skal desuden have ansvaret for risikovurdering og kommunikation om fødevarespørgsmål.

Forbrugerkommissær David Burne kaldte hvidbogens forslag for "det mest gennemgribende og vidtrækkende, der nogensinde er blevet fremlagt på fødevaresikkerhedsområdet".

- Indkøbsvognen er et af de stærkeste våben på jorden. Hvis forbrugernes tillid er skadet, påvirker det deres indkøbsvaner. Det har en dramatisk effekt på landmænd, producenter og industrien generelt, sagde forbrugerkommissær David Byrne, da han præsenterede hvidbogen på en pressekonference i Bruxelles onsdag.

Kommissær for virksomheder og informationssamfund, Erkki Liikanen, sagde, at det ambitiøse projekt har to formål:

- Ved at genopbygge og opretholde de europæiske forbrugeres tillid til fødevarernes sikkerhed i EU, vil hvidbogen ikke blot forbedre kvaliteten af europæernes hverdag effektivt, men også forbedre konkurrenceevnen for fødevareindustrien, sagde han.

Kommissionen har arbejdet med hvidbogen de seneste tre måneder. Den tager udgangspunktet i den gamle kommissions grønbog fra 1997, men afspejler de seneste erfaringer med dioxin, spildevand og kogalskab.

Det er endnu ikke besluttet, hvor det nye fødevareagentur skal placeres. Med støtte fra Sverige har den finske statsminister Paavo Lipponen, talt varmt for, at Helsingfors skal være vært for den nye fødevare-vagthund. Mens Danmark huser det europæiske miljøagentur, er der intet EU-agentur på finsk grund.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.