Portræt: Våbenhandleren der støttede CDU

Nøglepersonen til pengeaffæren i CDU hedder Karlheinz Schreiber. Som lobbyist har haft mange store millionbeløb at godt med for, som han siger, »at pleje det politiske landskab«. Han, der i Canada er på fri fod mod kaution, forudser flere alvorlige »afsløringer til skade for Tyskland«.

Berlin En skattesag mod en vis Hr. Karlheinz Schreiber vakte sidste sommer pludselig offentlig interesse, da navnet Strauss dukkede op.

Våbenhandler og lobbyist Schreiber skulle have ladet millionbeløb fra en betragtelig pulje penge til at "smøre med" tilflyde Max, Franz og Monika Strauss, børn af Franz Josef Strauss, der døde 1988, men som bayersk ministerpræsident havde været magtfuld og indflydelsesrig. Sagen var tilmed politisk betændt, da Monika Strauss i dag er undervisningsminister i Bayern.

Indædte indsigelser fra Strauss-børnene dulmede sagen, der nærmest gik i sig selv igen.

Anklagemyndigheden i Augsburg havde da i fire år arbejdet med efterforskning i en skattesag mod forretningsmanden Karlheinz Schreiber fra Kaufering ved Augsburg. I forbindelse med formidling af forretninger med airbusfly, helikoptere og panserkøretøjer skulle han have modtaget 38 mio. D-mark (145 mio. kr.) i provision, som var gået uden om skattevæsenet.

Det var penge herfra, som skulle være gået til Strauss-børnene, i hvert fald til Max Strauss, hed det. Schreiber havde i sin tid haft meget nære forbindelser til Franz Josef Strauss.

Karlheinz Schreiber var under mistanke for at have "smurt" politikere, embedsmænd og managers og betalt bestikkelsespenge for at de forretninger, han var involveret i, kunne forløbe uden problemer. Mistanken omfattede også direkte bestikkelse.

Karlheinz Schreiber følte sig dog sikker i Schweiz, hvortil han var flyttet i tide fra Kaufering. Schweiz udleverer ikke folk, der er anklaget for skattesnyd. Statsadvokat Reinhard Nemetz fik imidlertid udvirket en ny anholdelsesbeslutning - for bestikkelse. Øjeblikkeligt - det var i maj sidste år - rejste Schreiber til Canada, hvor han tidligere havde haft opgaver for sin vigtigste "arbejdsgiver", Thyssen-koncernen.

I begyndelsen af september blev Schreiber anholdt og fængslet i Canada, men kom hurtigt efter på fri fod mod kaution (1,6 mio. D-mark). Canada har indtil nu ikke villet udlevere Schreiber, som dog er blevet afhørt i Canada om sin skattesag.

Derved har to spor i to forskellige skattesager krydset hinanden. I årevis har skattevæsenet efterforsket i forretningsmanden Walther Leisler Kieps pengeforhold med formodning om skattesnyd.

En kuffert med 1 mio.

Nu fortæller Schreiber, at han i Schweiz 26. august 1991 overdrog en kuffert med 1 mio. D-mark i kontanter til Kiep i dennes egenskab af kasserer for regeringspartiet CDU, kansler Helmut Kohls kristelige demokrater, og til CDU's skatterådgiver Horst Weyrauch.

Pengene var, siger Schreiber i dag, ment som almindelig gave til CDU's politiske arbejde. De dukkede dog aldrig op i de officielle partiregnskaber, men, viser efterforskningen, blev tilsyneladende delt mellem Kiep, Weyrauch og Kieps nære medarbejder Uwe Lüthje.

Schreiber har aldrig sagt direkte, hvem den egentlige pengegiver var, men afsenderen er tydelig nok: Thyssen-koncernen. Veldædigheden skulle ses i sammenhæng med, at Thyssen havde fået en stor ordre på leverance af 36 transport- og opklaringspanserkøretøjer, den såkaldte "Fuchs" (ræv) til Saudi-Arabien.

Nogle datoer er vigtige:  • 2. august 1990 invaderede Irak nabostaten Kuwait.
  • 7. september 1990 møde mellem repræsentanter for Saudi-Arabien, der frygtede irakisk overfald, og Thyssen-koncernen, formidlet af Karlheinz Schreiber, om leverancer af Fuchs.
  • September 1990: Økonomi- og udenrigsministeriet i Bonn afviser handelen.
  • 4. oktober 1990: Viceforsvarsminister Holger Pfahls lægger pres på kanslerministeriet og beder om »på egnet måde at gøre indflydelse på udenrigsministeriets holdning«.
  • 17. januar 1991: Saudi-Arabien og Thyssen indgår kontrakt om levering af de 36-Fuchs. De allierede under USA's ledelse angriber Irak.
  • 20. februar 1991: Schreiber beder Kiep at intervenere hos Kohl for at fremme Fuchs-eksporten. En uge senere godkendes handelen af Forbundsrådet.
  • 2. august 1991 overfører Thyssen en første rate på 11 mio. D-mark til ATG Investment Ltd. Inc., der har adresse i Panama, men også konti i Schweiz, og tilhører Karlheinz Schreiber.
  • 26. august 1991 mødes Schreiber med Kiep og Weyrauch.


Skattesagerne mod Schreiber og Kiep strammede i efteråret 1999 til, og pressen dykkede ihærdigt ned i matérien. Der Spiegel nåede frem til, at Saudi-Arabien havde betalt 446,4 mio. D-mark for panserkøretøjerne, og at 219.7 mio. heraf var gået til at "smøre" handelen.

Formandens indrømmelse

Schreibers udtalelse om, at den ene million til Kiep var ment som pengegave til CDU, fik pressen til at spørge CDU om rigtigheden, hvilket partiet ikke kunne bekræfte ud fra regnskaberne.

Journalistisk dybdeboring fremtvang sidst i november 1999 en indrømmelse fra den almægtige partiformand i 25 år, den tidligere kansler Helmut Kohl, om, at han havde opereret med hemmelige konti. Siden har CDU været i dyb krise. Siden har det politiske billede i Tyskland ændret sig.

Den nu 65-årige Schreiber har i en årrække arbejdet som lobbyist for store firmaer. Indtil 1987 skulle han også have arbejdet for BND, den tyske efterretningstjeneste, under dæknavnet "Hunne" (en hunner).

Under efterforskningen stødte de tyske myndigheder på nogle notitser i Schreibers kalender, som de dog fik afkodet som en oversigt over fordeling af pengegaver på i alt 10,625 mio. D-mark.

Brug af dæknavne

Personnavnene var delvis sløret med dæknavne:

"Waldherr" var Walther Leisler Kiep, 1 mio. D-mark.

"Holgart" var viceforsvarsminister Holger Pfals, 3,8 mio. D-mark (Pfals er gået under jorden, er sidst set i Asien og eftersøges).

"Jürglund" var Jürgen Massmann, direktør hos Thyssen, 4,125 mio. D-mark.

"Winter" var Winfried Haastert, direktør hos Thyssen, 1,2 mio. D-mark.

"Maxwell" var Max Strauss, 500.000 D-mark.

Schreiber beskyldes for at have snydt i skat for beløb på 23,5 mio. D-mark. samt for bestikkelse og hjælp til bedrageri og svig. Han bestrider alle anklager.

Schreiber gav i et TV-indslag i mandags indtryk af, at endnu mere uhyrlige ting kommer for dagens lys »til skade for Tyskland«. Han må hentyde til, hvad han måtte have sagt til politiet under sin afhøring.Andre partier har modtaget milde gaver af Schreiber, også Socialdemokratiet og især CDU's bayerske søsterparti CSU.

Beløbet ikke bogført

Det var denne Schreiber, der i september 1994 indfandt sig på Wolfgang Schäubles kontor med en kuvert, hvori han overbragte 100.000 D-mark i kontanter til CDU's politiske arbejde.

Dette beløb blev heller ikke bogført retmæssigt - og det har yderligere forværret CDU's dybe krise og svækket CDU-formand, Wolfgang Schäuble.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.