Schäuble: Intet at skjule

Wolfgang Schäuble forsøger at hive sig selv op af suppe-dasen, som han er havnet i sammen med CDU i sager om pengegaver. Schäuble afviser enhver tale om træde tilbage som partiformand.

Berlin Wolfgang Schäuble har efter egen opfattelse intet gjort, som han ikke kan stå ved. Derfor forsøger han nu med åbenhed og ærlighed at føre sit parti, den kristelig demokratiske union, CDU, ud af den dybe krise, som dagligt har taget til i næsten to måneder.

Dengang, i november, indrømmede Schäubles forgænger som partiformand, Helmut Kohl, at han havde opereret med hemmelige konti. Senere har Kohl tilføjet, at han skam personligt havde taget mod kontante pengegaver til CDU og vedgået, at de ikke blev bogført retmæssigt.

I forgårs overraskede Schäuble alle - også hovedparten i sit eget parti - ved i et sent TV-program at fortælle, at han også ved en lejlighed, i 1994, havde modtaget en pengegave på 100.000 D-mark (381.000 kr.) i kontanter. Og, viser det sig nu, det beløb var heller ikke blevet bogført retmæssigt. Tilmed havde sagen den pikante detalje, at giveren var identisk med den våbenhandler Karlheinz Schreiber, som har fået hele sagen til at rulle.

Schäubles indrømmelse vakte stor opsigt. Læsning af tirsdagens aviser var en ubehagelig oplevelse for Schäuble, der øjeblikkeligt af flere aviser blev afskrevet som politisk leder. Mange opfattede, at Schäuble til overmål drev partiet ud i, hvad Edmund Stoiber, Bayerns ministerpræsident og formand for CDU's søsterparti i Bayern, CSU, har kaldt "masochisme".

Sen handling

Mange spurgte, hvorfor Schäuble så sent vedgik at have truffet den omstridte Schreiber. Nu var der ikke længere tale om blot en Kohl-affære, men også om en Schäuble-affære. Schäuble bliver almindeligvis kritiseret for at håndtere krisen for tøvende, muligvis fordi han selv reelt tilhører Kohl-æraen og har vanskeligt ved at komme ud af dennes brede skygge.

De to regeringspartier, Socialdemokratiet SPD og De Grønne, krævede i går Schäubles afgang som partiformand efter oplysningen om, at også han havde modtaget pengegaver i kontanter.

Dette politiske hurlumhej og den store opmærksomhed fik i går Schäuble til at hasteindkalde til et pressemøde for at fremstille sagen i større sammenhæng, og pressemødet blev et tilløbsstykke i CDU's partikontor i Mauerstrasse i Berlins midte.

Den 57-årige Schäuble sagde på pressemødet, at han intet havde at skjule, tværtimod ønskede han selv at gå foran i afdækningen af den tyngende sag og fremlægge fakta.

Penge-møde

Schäuble oplyste, at CDU's daværende kasserer Brigitte Baumeister i september 1994 havde indbudt industrifolk til et møde på Hotel Königshof i Bonn med det mål at bringe potentielle pengegivere i humør til at spendere forud for forbundsdagsvalget. På et tidspunkt dukkede Wolfgang Schäuble op. Han var dengang viceformand og gruppeformand i Forbundsdagen.

Karlheinz Schreiber deltog i mødet. Han kontakte Schäuble og, fortalte Schäuble i går, præsenterede sig som en god ven af Bayerns afdøde ministerpræsident Franz Josef Strauss. De aftalte et møde til næste dag på Schäubles kontor. Med sig havde Schreiber 100.000 D-mark i kontanter til CDU's politiske arbejde.

Penge til kasserer

Schäuble sagde i går, at han straks havde overladt pengegaven til kasserer Brigitte Baumeister med forventning om, at den ville blive bogført normalt, og som loven påbyder. Gaver over 20.000 D-mark skal fremgå af partiets årsregnskab med angivelse af giveren.

Ved efterforskning i regnskaberne viste det sig, at de 100.000 D-mark aldrig var blevet bogført lovmæssigt, men havde ligget i pengeskabet nogen tid og først 18. december 1995 var indgået på en konto og opført i regnskabet under "øvrige indtægter".

Schäuble siger direkte, at det var en fejl, men at den ikke var hans, men derimod fru Baumeisters. Hun havde, sagde Schäuble i går, søgt råd hos Walther Leisler Kiep, hvilket havde resulteret i det pågældende forløb. Kiep afviste senere i går Schäubles fremstilling. Han havde aldrig modtaget de pågældende 100.000 D-mark, sagde Kiep.

Schäuble sagde i går, at han først var kommet frem med sin viden nu, fordi afdækningen af pengetrafikken først var færdiggjort nu - men at han så også straks var ude.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.