Ruslands nye plage

KEMEROVO - Der sidder de på sengekanten. To gamle og rynkede mennesker, som holder fast i hinanden lige til det sidste.

Antanina Terekhov fortæller sin mand, at hun elsker ham og stryger ham blidt over kinden, men de ved det begge to godt. Tikhan Terekhov har fået sin dødsdom af lægerne. Hans lunger er så hårdt angrebet af tuberkulose, at det bliver umuligt at redde ham.

Antanina kan kun besøge sin døende mand tre gange om ugen, fordi hun bor i en landsby 45 kilometer væk fra den sibiriske regionshovedstad Kemerovo. Resten af tiden savner hun ham bare.

»Naboerne siger, at jeg bliver vanvittig, fordi jeg sidder og græder hver aften. Men jeg kan bare ikke holde ud at være alene,« siger hun.

Uhyggelig fremmarch

Den 78-årige kvinde gør alt, hvad hun kan for at hjælpe sin mand, som nu har været indlagt i tre måneder. Når hun har en smule penge, køber hun æg eller fløde, som hun tager med til ham på sygehuset.

»De får så dårlig mad her,« siger Antanina Terekhov.

Tuberkulose, en sygdom som nærmest er forsvundet i den vestlige verden, har siden 1991 gjort uhyggelig fremmarch i Rusland. De sociale rystelser, som kommunismens fald udløste, sendte millioner af russere ud i arbejdsløshed og fattigdom. Underernæring og stress har svækket folks immunforsvar, så de ikke længere kan klare sig over for TB-bakterien.

Sidste år mistede over 20.000 russere livet på grund af tuberkulose.

»Det er meget svært at forebygge. Tuberkulose er en social sygdom, og hvis folks levestandard falder, kan vi læger ikke gøre så meget,« siger Mikhail Tjernov, som er cheflæge på TB-hospitalet i Kemerovo i hjertet af Sibirien.

Den gamle kulregion Kemerovo er en af de hårdest ramte i Rusland, fordi økonomien her er særlig dårlig.

Fanger smittes

De fleste tuberkulose- syge er fanger, som bliver smittet i Ruslands overfyldte og kummerlige fængsler, hvor forholdene er blevet drastisk forværret siden 1991. Her har man endda genopdaget en særlig giftig udgave af tuberkulose, som man ikke har set siden KZ- lejrene under Anden Verdenskrig - den såkaldte »galoperende TB« som kan dræbe på tre-fire uger.

Ud over fængselsfanger var det tidligere mest alkoholikere og hjemløse, som fik tuberkulose, men nu bliver andre samfundsgrupper også angrebet.

»Folk, som under kommunismen var middelklasse, befinder sig i dag under fattigdomsgrænsen, og deres modstandskraft falder,« siger lægen Mikhail Tjernov.

Dårlig vaccine

På hans lille kontor hænger en lystavle til røntgenbilleder af patienternes lunger. Alle russere er som små blevet vaccineret mod tuberkulose, men det giver ikke fuld garanti mod sygdommen. Hvis vaccinen var dårlig, eller hvis folk angribes af mange TB-bakterier, kan deres immunforsvar nogle gange give op. Sygdommen går først og fremmest i lungerne men også i huden, øjnene og knoglerne. Når folk bliver syge, begynder de at hoste, og så spredes smitten.

Man regner med, at næsten alle i Kemerovo-regionen er smittet med TB, men det er kun et mindretal, som bliver syge. De andre er stærke nok til at bekæmpe sygdommen alene.

Lønninger for ringe

På hospitalet har lægerne svært ved at gøre deres arbejde, fordi de mangler penge. I teorien skulle de behandle patienterne med en cocktail af fem medicintyper, men oftest er der kun to eller tre medikamenter til rådighed. Det er også svært at skaffe personale, fordi lønningerne er for ringe. En cheflæge tjener blot 250 kroner om måneden, og for øjeblikket er lønningerne forsinket med fem måneder.

»Hvis vi havde penge, ville vi være i stand til at redde flere,« siger lægen Mikhail Tjernov.

Forældede metoder

Ifølge FNs sundhedsorganisation, WHO, er det dog ikke kun på grund af pengemangel, at så mange russerne dør af tuberkulose. WHO kritiserer de russiske læger for at bruge forældede og for dyre metoder. Russerne benytter sig nemlig af lange sanatorie-ophold og sender ofte folk på operationsbordet for at fjerne de syge områder med kirurgiske indgreb.

WHO mener, at Rusland skal bruge en mere simpel metode, som er udviklet specielt til u-lande med store tuberkuloseproblemer. Behandlingen er rent medicinsk. De syge skal blot indtage nogle bestemte antibiotika og et særligt proteintilskud, og så bliver de fleste kureret på et halvt år.

For primitiv

Men mange russiske læger finder WHOs behandlingsform for primitiv.

»Rusland har lange traditioner for behandling af tuberkulose. Vi er eksperter på vores felt, og hvis vi blot havde penge nok, skulle vi nok kurere folk,« siger lægen Mikhail Tjernov.

WHO-metoden er faktisk for dyr til de russiske sygehuse. I Kemerovo-regionen benyttes den på en lukket TB-koloni for fængselsfanger, men det er kun takket være støtte fra Læger Uden Grænser og en række andre hjælpeorganisationer.

»Hvis vi kunne få samme hjælp, ville vi også bruge WHO-metoden,« siger Mikhail Tjernov.

Foreløbigt ligger mange af hans patienter og venter på døden. På sygehusets tredje sal er der indrettet en stue til de mest syge.

Dobbelt straf

Her finder vi Antanina Terekhov, som nusser om sin mand, Tikhan, der er blevet næsten blind på grund af tuberkulose.

Antanina er ikke bange for at blive smittet.

»Hvis min mand skal dø, vil jeg gerne følge med ham,« siger hun.

I sengen ved siden af ligger en ligbleg 29-årig mand med drop i armen.

Han hedder Pavel Asjanov og skal dø snart. Lægerne siger, at det kan ske når som helst.

Pavel Asjanov fortæller med hvæsende stemme, at han kom i fængsel som 20- årig efter en dom for røveri og overfald. Han blev syg for tre år siden, men det var først i marts i år, at fængslet lod ham slippe ud. Siden har han været indlagt på forskellige sygehuse.

»Det er som en dobbelt straf. Først blev jeg sendt i fængsel. Og så blev jeg smittet med en dødelig sygdom,« siger Pavel Asjanov.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.