Champagne-alarm

PARIS - Næppe har bruset fra champagnen og de deraf følgende brusetabletter lagt sig, før franskmændene vågner op til nye hovedbrud: Champagnen risikerer at slippe op, når hele verden om 12 måneder skåler sig ind i en ny tidsalder.

Mediernes skræmmekampagne har været bastant. Den netop overståede nytårsaften er at betragte som en barnedåb i missionshuset i forhold til det kommende brag af en nyårsfest, den sidste i dette årtusind. Og folk vil drikke så meget af den boblende livseliksir, at lagrene slipper op, hyler alarmerne.

Men tag aldrig sorgerne på forskud, lyder rådet fra Deres udsendtes private champagneleverandør, Monsieur Volleraux i Epernay. Hans reaktion på nyheden er en dyb, rungende latter.

»Franske journalister er lige så uærlige som franske politikere. De viderebringer løse rygter, hvis eneste formål er at få prisen til at stige. Champagne-husene har lagre til fem års forbrug,« beroliger han.

Har han ret, får franskmændene i det nye år masser af tid til at koncentrere sig om de virkelige problemer. Og selv om økonomisk vækst har bragt optimismen tilbage, selv om eksporten boomer, og selv om arbejdsløsheden er begyndt at falde, har de heldigvis stadig rigeligt at brokke sig over.

1998 blev f.eks. igen et år, da en række franske politikere blev fanget med fingrene ulovligt langt nede i de offentlige kasser. Demokratiet er i krise, og tilliden til politikerne befinder sig på lavpunktet. Selv fascisterne kom i tvivl, da lederne for det højreekstreme parti, Front National, skar halsen over på hinanden for åbne mikrofoner.

Klarer sig flot

Kun præsident Jacques Chirac og premierminister Lionel Jospin klarer sig godt. De scorer begge rekordhøje popularitetstal på op mod 70 pct.

Til gengæld slås de indbyrdes. Begge har uofficielt indledt kampagnen op til præsidentvalget i 2002, og de vil derfor også i 1999 konkurrere om at komme først ud for at trykke hænder foran TV-kameraerne, f.eks. når folkekøkkenerne åbner for de hjemløse i vintermånederne.

Det er der stemmer i. Trods fremgangen på børsen ligner Frankrig stadig mere en overophedet trykkoger fyldt med sociale konflikter. I 1998 gik først lærerne, så eleverne og siden de arbejdsløse i strejke for bedre forhold, mens unge indvandrere kastede med brosten mod politiet i storbyernes slumghettoer.

Rasende tigger

De vil møde igen i år. Ingen har hidtil troet på, at det kan føre til et landsdækkende oprør fra de udstødte, men personligt kom jeg i tvivl forleden i metroen.

En ung tigger, der ligesom de ti andre på turen klagede sin nød i hjerteskærende vendinger, fik ingen penge af de velklædte forstadspendlere. Han blev så rasende, at han i en revolutionær brandtale kaldte os alle for egoistiske, kapitalistiske møgdyr. Slutbemærkningen var, at han næste gang ville tage en pistol med og tage selv.

Måske stod han i ledtog med den næste tigger iført en skingrende falsk harmonika. Han må have oplevet turen som sit musikalske gennembrud. Samtlige passagerer havde pludseligt - med et skræmt blik - en mønt parat.

En af mirakelkurene mod miseren er planen om at sænke arbejdstiden til 35 timer om ugen. Desværre skaber reformen ikke de forventede job, men den er populær i befolkningen.

Og selv udsigten til lavere arbejdstid kan udløse strejker. F.eks. i statsbanerne, hvor de avancerede hurtigtog igen og igen bliver ofre for den særlige franske tradition med at strejke først og forhandle bagefter.

Nedtælling til braget

Frankrig er stadig på en og samme tid et af verdens mest moderne og mest gammeldags lande. Til traditionerne hører, at man drikker champagne nytårsaften, og derfor er debatten om lagerbeholdningen langtfra slut.

Den vil fortsætte, mens pariserne følger nedtællingen til det store brag på et stort lysskilt på Eiffel-tårnet eller foran Pompidou-centret, hvor man også får minutter og sekunder med.

Alle Paris dyre restauranter har forlængst meldt udsolgt på nytårsaften. Hverken for de heldige eller for alle os andre er der ifølge Pierre Vollereaux grund til panik. Der vil være champagne nok til alle.

»Der sælges årligt 250 mio. flasker champagne verden over, og næste år bliver det måske 20 mio. flasker mere. Men om så hele verden besluttede sig for at opføre sig som lallende fulde alkoholikere, kan vi umuligt tømme lagrene,« siger han.

Så her fra Paris er der god grund til allerede nu at ønske alle en god nytårsaften.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.