Situationen er igen spændt ved kinesisk-indisk grænse

I nogle områder i Himalaya er kinesiske og indiske enheder placeret tæt ved hinanden, siger indisk minister.

Artiklens øverste billede
Nepals bjerge i Himalayas-bjergkæden ligger mellem Indien mod syd og Kina mod nord. Foto: Sebastien Berger/Ritzau Scanpix

Indien siger, at situationen med Kina er kompliceret ved de to landes fælles grænse i den vestlige Himalaya-region Ladakh, hvor der tidligere har været væbnede kampe mellem kinesiske og indiske grænsestyrker. 

- I nogle områder af Ladakh er kinesiske og indiske enheder i dag placeret meget tæt ved hinanden, siger Indiens udenrigsminister, Subrahmanyam Jaishankar, lørdag.

Mindst 24 soldater blev dræbt, da det kom til skudvekslinger i regionen mellem de to store lande i sommeren 2020. Men situationen er siden blevet roligere efter både militære og diplomatiske forhandlinger.

Det kom også til voldelige træfninger ived den ikke markerede grænse mellem de to lande i december, men ingen personer blev dræbt.

- Forholdet mellem Indien og Kina kan ikke normaliseres, før problemerne er løst i henhold til princip-aftaler fra septemberaftalen i 2020, siger den indiske udenrigsminister og tilføjer:

- Kineserne må levere det, som de lover, og det er et problem for dem.

Den indiske minister siger, at han diskuterede problemerne med Kinas nye udenrigsminister, Qin Gang, ved et G20-underigsministermøde i denne måned i Indien.

Konflikten ved grænsen er den mest alvorlige mellem landene i årtier. I 2020 havde begge lande ifølge AFP udstationeret titusindvis af tropper ved grænsen, der ligger i mere end 4000 meters højde.

Landene udkæmpede en kort krig om grænsen i 1962, men officielt var der ikke blevet affyret skud i området siden 1975, da de hårde kampe fandt sted i 2020. 

Indiens premierminister, Narendra Modi, lagde for år tilbage en ny linje for Indiens nordligste egne. Striden ved de to landes grænse i Himalaya blev udløst ved, at Indien ville bygge nye veje og landingsbaner til fly i området.

Det skete i en intens konkurrence med Kinas omfattende ”Belt and Road-initiativ” - ”den nye silkevej”. 

Det er en langsigtet plan om blandt andet at genoprette handelsvejen mellem Kina og Europa via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.